Egyéb

2005.03.16. 00:00

Veszélyes a rossz lapát

Néhány modern autónál látszólag nem egyszerű az ablaktörlőlapátok karbantartása. Pedig a művelet sokszor még szerszám nélkül is elvégezhető.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A sérült, elhasznált ablaktörlőgumik balesetveszélyesek, nem tisztítják megfelelően a szélvédőt. Ha halogatja a cserét, akár az üveg is megsérülhet.
[/caption]Az ablaktörlőlapátok rossz állapotáról a szélvédőn hagyott csíkok tanúskodnak. Nem érdemes halogatni a cserét, mert a sérült, megkeményedett gumik az üveg felületét is felsérthetik.
A lapátot vagy a gumikat évente, a nagyobb igénybevételt jelentő téli időszak végén érdemes lecserélni. Néhány éve még nem okozott gondot a gyors csere. Elég volt beszerezni az új lapátokat, és néhány egyszerű mozdulattal feltehettük a régiek helyére.
Manapság azonban meglehetősen bonyolulttá vált a házilagos lapátcsere. Egyes gyártók a motorháztető vagy az A oszlop mögé bújtatják a karokat. Ez még nem lenne gond, csakhogy az eldugott csápokat az esetek többségében nem lehet kihajtani rejtekhelyükről. Érdemes az autók használati utasítását tanulmányozni. A legtöbb típusnál megvan a trükkje, hogyan lehet elérhető állapotban megállítani a karokat. Vigyázzunk, mert néhány típusnál a jobb és bal oldali törlők mérete különböző. Ilyenkor gyári készletet kell vásárolni.

Olcsó adapterrel temérdek pénzt spórolhatunk

Egy nagyjából 600 forintért beszerezhető egyszerű műanyag átalakító segítségével könnyen megoldható a hagyományos, kedvezőbb árú karok alkalmazása. Az ablaktörlőkar végén lévő rudacskát az adapter közepébe kell helyezni. Az így átalakított rúdra már könnyen felszerelhető a régi típusú lapát is. Az iméntiek fordítottjára is van lehetőség. A Bosch, az SWF és a Valeo is ráállt a népszerűbb szériák, típusok szerinti, telegumiból készült lapát-jainak gyártására. A néhány ezer forintos többletköltség jobb törlési hatásfokot és alacsonyabb működési zajt eredményez.

az SWF és a Valeo is ráállt a népszerűbb szériák, típusok szerinti, telegumiból készült lapát-jainak gyártására. A néhány ezer forintos többletköltség jobb törlési hatásfokot és alacsonyabb működési zajt eredményez. A sérült, elhasznált ablaktörlőgumik balesetveszélyesek, nem tisztítják megfelelően a szélvédőt. Ha halogatja a cserét, akár az üveg is megsérülhet. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!