Egyéb

2005.04.02. 07:26

Autópálya vagy lombikbébi?

A terméketlen párok gyermekhez jutását segíti a lombikbébiprogram. Az egészségbiztosító csak a beavatkozásokat fizeti, a gyógyszerek alkalmanként akár negyedmillió forintba is kerülhetnek a családoknak.

Mohácsi Edit

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Azok a párok jelentkezhetnek a lombikbébiközpontokban, akik egy év rendszeres szexuális élet ellenére is terméketlenek maradnak
[/caption]A Budai Meddőségi Központ 1992 óta foglakozik lombikbébi- programmal. Egy év múlva született meg az első egészséges bébi. Azóta több ezer beültetést végeztek. A pároknak átlagosan három beavatkozáson kell részt venniük, hogy biztosan megfoganjon a baba. 2004-ben Magyarországon 6000 beültetésből kétezer gyermek született.

Dr. Konc János, a Budai Meddőségi Centrum vezetője szerint hazánkban a meddőség nemcsak egészségügyi, hanem társadalmi gond. Az évi 90 ezer születés közel 2 százalékát teszik ki a lombikbébik.  Magyarországon évente 30 ezerrel vagyunk kevesebben, százezer a terméketlen párok száma. Ennek tükrében elgondolkodtató, hogy az egészségbiztosító nem teszi lehetővé a beültetésszám növelését. Évi kétezer gyerek születése annyiba kerül a költségvetésnek, mint két kilométer autópálya megépítése. Ha a kormány lemondana négy kilométerről, háromszor annyi lombikbébi születhetne, mint most – folytatja keserűen Konc doktor. – Hatezer születés felelne meg az európai átlagnak.

Dr. Kanyó Katalin, a Budai Meddőségi Centrum biológusa meséli, hogy több petesejtet is megtermékenyíthetnek, mint amennyit beültetnek az anyaméhbe. A kimaradt embriót mínusz 170 fokra hűtve öt évig tudják tárolni, és bármikor beültethető az anyába. Kifejlesztették a hereszövet és a spermiumok biztonságos lefagyasztásának módszerét is. Ezekkel szükség esetén újra el lehet végezni a mesterséges megtermékenyítést.

Öt beavatkozás ingyenes

Azok a párok jelentkezhetnek meddőségi centrumokban, akiknek egy év után sem sikerül a fogantatás. Hat alkalommal inszeminációt végeznek, vagyis a férj spermáját juttatják a méhbe tüszőrepedés idején. Ha nem vezet eredményre, jöhet a lombikprogram. Az egészségbiztosító öt próbálkozást fizet. A nő petesejtjét kiemelik, a spermát egy tűvel juttatják bele. A megtermékenyített petesejt 2-6 nap után kerülhet vissza a méhbe.

Meddőségi központok:

- Debrecen (Kaáli Intézet) - Szeged (Kaáli Intézet) - Győr (Kaáli Intézet) - Tapolca (Kaáli Intézet) - Pécs (Egyetemi Klinika) - Budapest (Kaáli Intézet, Szent János Kórház, I. sz. Női Klinika, Dévai Intézet, Forgács Intézet, Nyírő Gyula Kórház)

Lombikbébi-találkozó a Szent János Kórházban

Gurabi Attila, a Budai Lombikbébi Közhasznú Egyesület elnöke hét éve szervez találkozókat lombikbébiknek a Szent János Kórházban. Ötszáz gyerek – közülük a legidősebb már elmúlt tízéves – és szüleik találkoznak rendszeresen a szeptemberi összejöveteleken. Ilyenkor tartják az egyesület közgyűlését is. A társaság azt szeretné elérni, hogy a gyermektelen párok ne szégyelljenek a lombikbébiprogramhoz fordulni segítségért. Véleményük szerint a kormánynak nem kellene korlátoznia a beavatkozások számát. Csökkenteni kellene a párok anyagi terheit is, javaslatuk szerint a szükséges gyógyszereket ezentúl támogatná a tb. A találkozók alkalmával adják át a Budai Meddőségi Központnak összegyűjtött adományokat is, rendszerint 1-1,5 millió forintot.

Negyedmillió a számla

A Tb kifizeti a beavatkozás költségét a kórháznak. Nem fizeti a gyógyszereket. A petefészek működését serkentő injekció 120 ezer, a tüszőrepedést gátló 70 ezer forintba kerül. Húszezret kell fizetni az embrió megtapadását segítő készítményért, 30 ezret az inszeminációhoz szedett gyógyszerekért.

A lombikprogram költsége

Ország Ára USA 9,5–19 M Ft Ausztrália 9,5–19 M Ft Nagy-Britannia 1,44 M Ft Nyugat-Európa* 0,98 M Ft *átlag

Mohácsi Edit Öt beavatkozás ingyenes Azok a párok jelentkezhetnek meddőségi centrumokban, akiknek egy év után sem sikerül a fogantatás. Hat alkalommal inszeminációt végeznek, vagyis a férj spermáját juttatják a méhbe tüszőrepedés idején. Ha nem vezet eredményre, jöhet a lombikprogram. Az egészségbiztosító öt próbálkozást fizet. A nő petesejtjét kiemelik, a spermát egy tűvel juttatják bele. A megtermékenyített petesejt 2-6 nap után kerülhet vissza a méhbe. Meddőségi központok: - Debrecen (Kaáli Intézet)

- Szeged (Kaáli Intézet)

- Győr (Kaáli Intézet)

- Tapolca (Kaáli Intézet)

- Pécs (Egyetemi Klinika)

- Budapest (Kaáli Intézet, Szent János Kórház, I. sz. Női Klinika, Dévai Intézet, Forgács Intézet, Nyírő Gyula Kórház) Lombikbébi-találkozó a Szent János Kórházban Gurabi Attila, a Budai Lombikbébi Közhasznú Egyesület elnöke hét éve szervez találkozókat lombikbébiknek a Szent János Kórházban. Ötszáz gyerek – közülük a legidősebb már elmúlt tízéves – és szüleik találkoznak rendszeresen a szeptemberi összejöveteleken. Ilyenkor tartják az egyesület közgyűlését is. A társaság azt szeretné elérni, hogy a gyermektelen párok ne szégyelljenek a lombikbébiprogramhoz fordulni segítségért. Véleményük szerint a kormánynak nem kellene korlátoznia a beavatkozások számát. Csökkenteni kellene a párok anyagi terheit is, javaslatuk szerint a szükséges gyógyszereket ezentúl támogatná a tb. A találkozók alkalmával adják át a Budai Meddőségi Központnak összegyűjtött adományokat is, rendszerint 1-1,5 millió forintot. Negyedmillió a számla A Tb kifizeti a beavatkozás költségét a kórháznak. Nem fizeti a gyógyszereket. A petefészek működését serkentő injekció 120 ezer, a tüszőrepedést gátló 70 ezer forintba kerül. Húszezret kell fizetni az embrió megtapadását segítő készítményért, 30 ezret az inszeminációhoz szedett gyógyszerekért. A lombikprogram költsége Ország Ára

USA 9,5–19 M Ft

Ausztrália 9,5–19 M Ft

Nagy-Britannia 1,44 M Ft

Nyugat-Európa* 0,98 M Ft

*átlag Azok a párok jelentkezhetnek a lombikbébiközpontokban, akik egy év rendszeres szexuális élet ellenére is terméketlenek maradnak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!