Egyéb

2005.04.18. 06:06

Csapdák az állásinterjún

Önéletrajzunk és szakmai felkészültségünk mellett az is sokat nyom a latban, hogyan szerepelünk az első találkozón. Hiába tökéletes a megjelenésünk és magabiztos a viselkedésünk, ha néhány félresikerült mondattal elrontjuk a kedvező összképet.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="245"] Biztos a siker, ha határozottan viselkedik, egyértelműen fogalmaz, és alaposan felkészül a beszélgetésre
[/caption]Mindenki tisztában van vele, hogy ha felvételi beszélgetésre megy, különös gondot kell fordítania öltözékére. A csinos ruha, a visszafogott smink és az ápolt frizura azonban csak az első lépés a siker felé. Elengedhetetlen a magabiztosságot sugalló megjelenés és a kedvesség. Gondolja át, milyen jellegzeteskérdésekkel szembesülhet. Néhány előre megfogalmazott válasszal a tarsolyában kevésbé kell tartania attól, hogy zavarba jön.

Miért jelentkezett erre az állásra?
Érdemes rövid, tömör mondatokban összefoglalni, milyen elvárásai, tervei vannak a munkakörrel és a jövővel kapcsolatosan. Nem árt, ha a beszélgetés előtt tájékozódik a cégről, ahova jelentkezett.

Miért hagyta ott az előző munkahelyét?
Igyekezzen egyértelmű, mindenki számára elfogadható, érthető indokokat találni. Például: nem volt elegendő szakmai kihívás, szeretné inkább új területen kipróbálni magát. Semmiképpen ne szidja előző munkahelyét vagy korábbi főnökét. Azzal ugyanis saját magáról állítana ki rossz bizonyítványt.

Milyen ön szerint a tökéletes vezető?
Próbáljon általános jó tulajdonságokat felsorolni: vállalja a felelősséget, együttműködő, rugalmas, következetes, nyitott az új dolgokra. Munkatársait határozottan, de partnerként irányítja.

Hogyan képzeli el magát harminc év múlva?
Amennyiben ismeri a várható feladatokat, vázolja fel hosszabb távú terveit. Beszéljen megvalósítható szakmai elképzeléseiről is. Ha nem kérdezik, ne ecsetelje vezetői ambícióit, vagy családjával kapcsolatos elképzeléseit.

Mit gondol, milyen szakmai értékei vannak?
Őszintén felsorolhatja azokat a tulajdonságait, amiket előnyösnek tart a munka szempontjából. Nem szabad túl önteltnek vagy túl szerénynek tűnni. Ne titkolja, ha valamiben kiemelkedő sikereket ért el.

Vannak-e hibái?
Mindenkinek lehetnek gyenge pontjai. Érdemes olyasmit mondania, amit a javára fordíthat. Például: túlságosan szeretnék megfelelni az elvárásoknak. A legjobb teljesítményre törekszem, ezért néha elveszek a részletekben.

Tíz aranyszabály, amit szem előtt kell tartani

1. Külseje legyen ápolt. 2. Viselkedjen határozottan. 3. Kézfogása legyen határozott. 4. Nézzen a másik szemébe. 5. Ne legyen rámenős. 6. Egyértelműen fogalmazzon. 7. Gondolja át, mit fog mondani. 8. Ne játssza meg magát. 9. Ne bizalmaskodjon. 10. Mosolyogjon sokat.

Színleléssel a felvételiztetőt és önmagát is becsapja

Bajcsy Márta humánpolitikai tanácsadó: Az állásinterjú többnyire bemutatkozással indul, majd a kezdeti izgalmak oldására egy kis feszültségoldó csevegés következik. Ennek köszönhetően a felvételiző egyenrangú partnernek érezheti magát a beszélgetés további szakaszában. Nagyon fontos, hogy a pályázó pontosan érkezzen az interjúra. A késés már önmagában is rossz színben tünteti fel. Legyen őszinte, hiteles. Ne akarjon másnak látszani, mint amilyen. Színleléssel nemcsak az interjút lefolytató személyt, hanem önmagát is becsapja. Beszélgetés közben kerülje a túlzott kézmozdulatokat. Ha nem állja a kérdező tekintetét, azt az érzést keltheti benne, hogy nem őszinte. Fontos, hogy ön is kérdezzen felvételiztetőjétől. Ez is szándékának komolyságát és érdeklődését tükrözi.

1. Külseje legyen ápolt.

2. Viselkedjen határozottan.

3. Kézfogása legyen határozott.

4. Nézzen a másik szemébe.

5. Ne legyen rámenős.

6. Egyértelműen fogalmazzon.

7. Gondolja át, mit fog mondani.

8. Ne játssza meg magát.

9. Ne bizalmaskodjon.

10. Mosolyogjon sokat. Színleléssel a felvételiztetőt és önmagát is becsapja Bajcsy Márta humánpolitikai tanácsadó:

Az állásinterjú többnyire bemutatkozással indul, majd a kezdeti izgalmak oldására egy kis feszültségoldó csevegés következik. Ennek köszönhetően a felvételiző egyenrangú partnernek érezheti magát a beszélgetés további szakaszában.

Nagyon fontos, hogy a pályázó pontosan érkezzen az interjúra. A késés már önmagában is rossz színben tünteti fel. Legyen őszinte, hiteles. Ne akarjon másnak látszani, mint amilyen. Színleléssel nemcsak az interjút lefolytató személyt, hanem önmagát is becsapja. Beszélgetés közben kerülje a túlzott kézmozdulatokat. Ha nem állja a kérdező tekintetét, azt az érzést keltheti benne, hogy nem őszinte. Fontos, hogy ön is kérdezzen felvételiztetőjétől. Ez is szándékának komolyságát

és érdeklődését tükrözi. Biztos a siker, ha határozottan viselkedik, egyértelműen fogalmaz, és alaposan felkészül a beszélgetésre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!