Egyéb

2005.04.12. 08:01

Ellenőrizze cukorszintjét!

Népbetegség, a fejlett világot veszélyeztető új járvány a cukorbetegség, más néven a diabétesz. A baj elleni harcban a hasnyálmirigy-, illetve a szigetsejtek átültetése jelenthet áttörést.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Megelőzheti a veszélyes szövődmények kialakulását rendszeres szűrővizsgálattal
[/caption]A műtéti beavatkozást már Magyarországon is alkalmazzák, de a magas kockázati tényezők miatt a kezelés egyelőre nem hozhatta meg a várt sikert. Félmillióra tehető Magyarországon a cukorbetegek száma és legalább ugyanennyi ember van a betegség „előszobájának” tekinthető rossz egészségi állapotban. A megelőzésben a diéta, és a rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek.

Ha az éhgyomri vércukorszint értéke a 7 mmol/litert meghaladja, illetve, a napközben mért vércukorszint a 10 mmol/liter érték felett van, forduljunk háziorvosunkhoz. Negyvenéves kor felett a cukorszintet ajánlatos évente ellenőriztetni.

A cukorbetegségnek két típusát különböztetjük meg. Az egyik gyermekeknél, fiatal korban fordul elő. A hasnyálmirigy bétasejtjei elpusztulnak, megszűnik az inzulintermelés. A betegségre való hajlam örökölhető, de környezeti tényezők (vírusok, vegyszerek, gyógyszerek) is elindíthatják a sejtek pusztulását. Lehetséges tünetei az erős szomjúságérzet, nagy mennyiségű és gyakori vizelet, hirtelen fogyás, álmosság, visszatérő bőr- és szájfertőzés, a látás romlása. A másik típus idősebb korban jellemző. A bétasejtek nem pusztulnak el, mégsem termelnek elegendő inzulint. Elhízással, visszatérő fertőzésekkel, bőrviszketéssel, látásromlással jár. A diabétesz kezelésének alapja a diéta és a gyógyszerek szedése. Az inzulin adagolására ma már korszerű belövő készülékek (penek) kaphatók.

Fontos, hogy ne hízzunk!

Dr. Zajkás Gábor, az OÉTI igazgató-helyettes főorvosa: Zsírban, cukorban szegény, zöldségekben, főzelékekben, gyümölcsökben gazdag fogásokat javaslok. Kiegészítésként teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemények, gabonapelyhek, sovány húsok és tejtermékek ajánlottak.

A betegség első jelei:

hirtelen fellépő éhségérzet fejfájás feltörő szorongás remegés izzadás zavartság eszméletvesztés (kóma)

Remény a gyógyulásra

Amerikai kutatók olyan anyagot találtak a meggyben, amely növeli a cukor lebontásához szükséges inzulin termelődését. Ez a vegyület az anthocyanin, amely számos gyümölcs festékanyaga, de a meggyben különösen sok van belőle. A szív- és a daganatos betegségek elleni lehetséges alkalmazása már sokszor felmerült. Michigani tudósok állatkísérletekkel bizonyították, hogy a meggy festékanyaga ötven százalékkal növeli az inzulintermelést. Az eddigi eredmények szerint a meggy és a gyümölcsök fogyasztása jó ellenszere lehet a betegségnek. A felfedezés azért is érdekes, mert ellentmond annak az elképzelésnek, amit minden cukorbeteg pontosan tud. Nevezetesen, hogy számukra az őszibarackon kívül minden gyümölcs tiltott eledel.

a szigetsejtek átültetése jelenthet áttörést. Németh Zsuzsa Fontos, hogy ne hízzunk! Dr. Zajkás Gábor, az OÉTI igazgató-helyettes főorvosa: Zsírban, cukorban szegény, zöldségekben, főzelékekben, gyümölcsökben gazdag fogásokat javaslok. Kiegészítésként teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemények, gabonapelyhek, sovány húsok és tejtermékek ajánlottak. A betegség első jelei: hirtelen fellépő éhségérzet

fejfájás

feltörő szorongás

remegés

izzadás

zavartság

eszméletvesztés (kóma) Remény a gyógyulásra Amerikai kutatók olyan anyagot találtak a meggyben, amely növeli a cukor lebontásához szükséges inzulin termelődését. Ez a vegyület az anthocyanin, amely számos gyümölcs festékanyaga, de a meggyben különösen sok van belőle. A szív- és a daganatos betegségek elleni lehetséges alkalmazása már sokszor felmerült. Michigani tudósok állatkísérletekkel bizonyították, hogy a meggy festékanyaga ötven százalékkal növeli az inzulintermelést. Az eddigi eredmények szerint a meggy és a gyümölcsök fogyasztása jó ellenszere lehet a betegségnek. A felfedezés azért is érdekes, mert ellentmond annak az elképzelésnek, amit minden cukorbeteg pontosan tud. Nevezetesen, hogy számukra az őszibarackon kívül minden gyümölcs tiltott eledel. Megelőzheti a veszélyes szövődmények kialakulását rendszeres szűrővizsgálattal -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!