Egyéb

2005.04.06. 07:57

Elő a nyári abroncsokkal!

A napsütés, a kellemes meleg az autózásban is érezteti hatását. Mielőtt nekiáll, hogy felkészítse kocsiját a nyári üzemre, olvassa el tanácsainkat.

Árvay N. Tivadar

A zavartalan vezetéshez tökéletes gumikra lesz szüksége. Akkor ajánlott téli garnitúráról nyárira váltani, amikor a napi átlaghőmérséklet meghaladja a plusz 7 Celsius-fokot. – A téli gumik a nagyobb melegben gyorsabban kopnak és tapadásuk is gyengébb, mint a nyári abroncsoké – mondja Sajti Miklós, a Goodyear marketingigazgatója. – Gumicsere után másképp viselkedik autónk. Érdemes szerelés után néptelen helyen néhány órát gyakorlással tölteni.

Ha tehetjük, kísérjük figyelemmel a gumisműhelyben a szerelők ténykedését. Ne engedjük, hogy az abroncsból a szelep eltávolítása után erővel préseljék ki a levegőt, mert nem tesz jót a guminak. Ha ezt látjuk, legközelebb más szervizt keressünk fel. Fontos, hogy a felni teljes belső felületét beszappanozzák, mert a kenésnek köszönhetően csúszik könnyen a helyére a gumi. Ha ez csak részben történik meg, az abroncs pereme aláfordulhat a felninek, ami később gondot okoz.

– A gumiabroncs felszerelésekor mindig cseréltessünk szelepet – folytatja a Goodyear szakembere. – A szerelést követően előírás szerint előbb 3 barra kell pumpálni az abroncsot, és csak utána visszaengedni a nyomást a gyártó által meghatározott értékre. Ez garantálja, hogy az abroncs tökéletesen felfeküdjön a felnire.

Ne kockáztassa életét!

Nagy kérdés, milyen nyári gumit válasszunk. Sokféle márka kapható a piacon, áruk általában tükrözi minőségüket. Hajlamosak vagyunk rá, hogy a legkedvezőbb árú terméket vásároljuk meg. Két dolgot azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Egyrészt érdemes figyelemmel kísérnünk a gyártók reklámjait. Az ismertetőkből a cégek fejlesztési filozófiája is kiderül. Ha például egy márka alacsony zajszintű gumit hirdet, biztosak lehetünk benne, hogy ennek megfelelő terméket kapunk. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az autó és a vezető teljesítményét nagyrészt az a négytenyérnyi felület határozza meg, amelyről éppen dönteni készülünk. Okosan teszi, ha pár ezer forintért nem kockáztatja autója és önmaga biztonságát.

a legkedvezőbb árú terméket vásároljuk meg.

Két dolgot azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Egyrészt érdemes figyelemmel kísérnünk a gyártók reklámjait. Az ismertetőkből a cégek fejlesztési filozófiája is kiderül.

Ha például egy márka alacsony zajszintű gumit hirdet, biztosak lehetünk benne, hogy ennek megfelelő terméket kapunk.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy az autó és a vezető teljesítményét nagyrészt az a négytenyérnyi felület határozza meg, amelyről éppen dönteni készülünk. Okosan teszi, ha pár ezer forintért nem kockáztatja autója és önmaga biztonságát. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!