Egyéb

2005.04.21. 00:00

Hamarosan véget érhetnek az elkeseredett bolyongások

Egy évtizede csak a tudományos-fantasztikus filmekben láttunk olyan szerkezetet, amely az útvonalról tájékoztatta az autó sofőrjét.

Fülöp Zoltán

Ma már nem luxus a műholdas navigáció. A GPS, azaz a Global Positioning System egy 24 műholdból álló globális helyzetmeghatározó rendszer. A műholdak húszezer méter magasságban keringenek a Föld körül. Olyan jeleket sugároznak, amelyeket egy GPS-vevő képes feldolgozni, és a saját pozícióját (szélességi és hosszúsági fok) a földfelszín bármely pontján tetszőleges időpontban, az időjárástól függetlenül, gyorsan és viszonylag kis költségráfordítással meghatározza. Autóban ülve egyetlen dolgunk van: össze kell kapcsolnunk a mobiltelefont és a GPS-vevőt, és máris élvezhetjük a műholdas navigáció előnyeit.

A Wayfinder Mobile Navigator az országban minden mobilszolgáltató által kínált nagy sebességű GPRS adattovábbítási rendszeren keresztül  létesít kap-csolatot a Wayfinder számítógépes térkép- és adattároló központjával. Ezután az útvonalhoz szükséges adatok a telefonra továbbítódnak. A navigációs rendszer segítségével az úti cél eléréséhez nincs szükség hagyományos térképekre.

A Wayfinder szolgáltatásai lehetővé teszik, hogy Magyarország és Nyugat-Európa digitális térképei egy gombnyomásra hozzáférhetők legyenek. A térképek kicsinyíthetők, nagyíthatók, az útvonaltévesztésre hangjelzés figyelmeztet. A vevő rendkívül kis mérete miatt nemcsak autóban ülve, hanem motoron, külföldön turistaként, akár gyalogosan is kényelmesen használható.

Minden helyzetben jól jönnek az Érdekes Pontok

A Wayfinder segítségével számtalan beépített Érdekes Pont (Point of Interests) közül válogathatunk. A rendszer elvezet a legközelebbi mozihoz, kórházhoz. A telefonos kapcsolat révén foglalhatunk asztalt kedvenc éttermünkben, akár menet közben. Ugyanakkor mi magunk is eltárolhatunk kiemelt pontokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!