Egyéb

2005.04.27. 00:00

Kipp-kopp, mi kopog?

Bosszantó tud lenni, ha egy apró zaj, kopogás folyamatosan áthallatszik a motor halk búgásán.

Forrás: Auto Bild Magyarország

[caption id="" align="alignleft" width="273"] Alaposan vizsgálja át autóját, hogy megállapíthassa, mi zörög. Apróbb hibákat házilag is elháríthat.
[/caption]A leggyakoribb, hogy a karosszéria és a burkolat zavarja egymást. Ehhez elég egy apró alakváltozás. Kenés vagy szigetelőanyag orvosolja a problémát. Szigeteléshez megfelel a filc, a felületek hangtalan csúszását viasszal vagy szilikonspray-vel érhetjük el. Utóbbi hátulütője, hogy idővel beszáradhat, és akkor kezdődik elölről a nyekergés. Az állandó zajforrásokat könnyebb megtalálni és megszüntetni, mint azokat, melyek csak bizonyos körülmények (pl. nyári hőség) hatására adnak hírt magukról. A zajmentesítést magunk is megoldhatjuk.

Rendszerint tele vannak CD-tokkal, jégkaparóval és egyéb kacattal. Ürítse ki alaposan a tárolókat. Gondolja át, mi az, amire valóban szüksége lehet autózás közben.

2. Kulcscsomó

A túlsúlyos kulcscsomók igazi koncertet tudnak adni. Az ide-oda ingázó súly hatására kopik a kulcstoll és a zárhenger, így indíthatatlanná

válhat az autó.

3. Ajtókárpit

Ha műanyag ér a fényezéshez, az kopog, mint a tűsarkú cipő. A puha, jól szigetelő filc vagy a kenés aranyat ér. A kenéshez szilikonspray vagy gyertyaviasz használható.

4. Ajtótömítések

A száraz, megkeményedett gumi dörzsöli a lemezt, csikorgó hangot ad. Egy kis szilikonspray segít rajta, megpuhítja a gumit, a csikorgást hangtalan siklás váltja fel.

5. Ülések

Még a legdrágább autókban is nyikoroghatnak. Van, hogy elegendő megkenni a támladőlés állítószerkezetét, de előfordul, hogy szét kell szedni az egészet, és minden érintkező alkatrészt meg kell kenni.

6. Burkolatok

Gyakorta okozzák a zavaró zajokat a meglazult burkolatok. A problémát könnyedén lehet orvosolni a felületek közé ragasztott öntapadó filccel vagy rögzítő kapoccsal.

7. Ajtózár

Rendszerint a meglazult zárgomb környékén érdemes keresni a bajt. Ha valóban ez a zajok forrása, használjunk tapadó kenőanyagot, garantált a javulás.

8. Tolótető

Zörög, ha meglazult, vagy ha szorul és hozzáér a tetőkárpithoz. Előbbi esetben húzza meg finoman a rögzítéseket. Ha viszont szorul, akkor a szilikonspray segíthet.

9. Tolótető-tömítés

Gondot a filcbetét megkeményedése okozhat, a tető nagy felülete pedig felerősíti a legapróbb zörejeket is. Ha a tömítést megkenjük, az megszüntetheti a problémát.

10. Katalizátor

A kilazult kerámiahordozó a teljesítményváltozás diktálta ritmusra „muzsikál”. Erélyes fellépésre, például néhány ökölcsapásra elhallgathat, de jobb, ha lecseréljük egy fémhordozósra.

11. Kipufogóbilincs

Járó motornál gyakran okoznak csilingelést a meglazult bilincsek. Húzzuk meg a csavarokat, ha ez már nem segít, cseréljük ki a bilincset, és ellenőrizzük a gumielemeket is.

12. Erőátvitel

A meghibásodott sebességváltó és differenciálmű finom búgással hívja fel magára a figyelmet. Legjobb, ha szakemberre bízzuk a döntést, hogy továbbmehetünk-e az autóval, vagy cserére van szükség.

13. Rögzítő kapcsok

A tartó kapcsok rendszerint hatalmas terhelés alatt állnak. Rozsdásodás hatására könynyen megadják magukat. Az eredmény óriási lárma, amíg nem pótoljuk a törött kapcsot.

14. golyóstoll

Gyakori látvány az utastér szellőzőrostélyába dugott golyóstoll. Ugyanilyen gyakori, hogy a toll beesik a légcsatornába. Láthatatlan, de annál zavaróbb hangforrás. 1. Takarítás A rakodóhelyeket és a csomagteret ürítse ki.

2. Próbaút Füleljen, honnan jönnek a zajok.

3. Kopogtatás A gyanús helyeket kopogtassa meg. Próbálja megállapítani, hogy menet közben mozoghatnak-e.

4. Nyomáspróba A nagyobb lemezeket óvatosan nyomja meg, utánozva a karosszéria deformációit.

5. Leszerelés A hangforrást elfedő alkatrészt vegye le, így közelebb jut a zajhoz. Visszaszerelésnél legyen óvatos!

6. Alápakolás Súrlódó részek alá tegyen filcet, hogy ne mocorogjanak. A filc puha, és jó hangszigetelő.

7. Kenés Ha nem lehet filcet alápakolni, alkalmazzon síkosítót, szilikont vagy viaszt. Utóbbinak kiváló egy gyertya is.

8. Rögzítés Elegendő, ha óvatosan meghúzza a csavarokat az utastérben.

9. Berakodás Ne cipeljen fölösleges tárgyakat sem az utastérben, sem a csomagtartóban. A kötelező tartozékokat úgy rakja el, hogy ne zöröghessenek.

10. Kímélet Lehetőleg jó utakon járjon, érzéssel csukja az ajtókat és fedeleket, finoman használja a kezelőszerveket. Alaposan vizsgálja át autóját, hogy megállapíthassa, mi zörög. Apróbb hibákat házilag is elháríthat. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!