Egyéb

2005.04.27. 00:00

Nevetéssel védheti immunrendszerét

A boldog embereknek egészségesebb a szíve és az érrendszere, alacsonyabb náluk a cukorbetegség kockázata.

Németh Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="301"] A jókedvű, elégedett emberek kevésbé hajlamosak a ukorbetegségre
[/caption] Brit kutatók háromszáz férfit és nőt vizsgáltak. A kísérlet résztvevői osztályozták, mennyire voltak boldogok a vizsgálat előtti percekben. Nyálmintákat is vettek tőlük, hogy megfigyeljék a biológiai válaszokat. Kiderült, hogy a boldog emberek szervezetében alacsonyabb a kortizol nevű stresszhormon szintje.

A sírás hívja, a mosoly ott tartja az anyát

Dr. Almási Kitty klinikai pszichológus: A nevetés betegségmegelőző hatását az orvosok is elismerik. Erősíti a szervezet ellenálló képességét, elűzi a stresszt. Egyes viselkedéskutatók szerint a nevetés a sírásból származik. A csecsemő sírva hívja anyját. Amikor a mama odamegy, megszűnik a bizonytalanság érzése, a gyereksírás nevetéssé alakul. Vagyis a sírás a hívó, a nevetés pedig az ott tartó hang.

A nevetés betegségmegelőző hatását az orvosok is elismerik. Erősíti a szervezet ellenálló képességét, elűzi a stresszt. Egyes viselkedéskutatók szerint a nevetés a sírásból származik. A csecsemő sírva hívja anyját. Amikor a mama odamegy, megszűnik a bizonytalanság érzése, a gyereksírás nevetéssé alakul. Vagyis a sírás a hívó, a nevetés pedig az ott tartó hang. A jókedvű, elégedett emberek kevésbé hajlamosak a ukorbetegségre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!