Egyéb

2005.04.08. 07:42

Pikáns falatok Ázsiából

Sorra nyílnak hazánkban az ázsiai éttermek. Először a kínai konyhát ismertük meg, később megjelentek az indiai, japán, thai és egyéb keleti ínyencségeket kínáló vendéglők.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="259"] A budapesti Ping Kínai Étterem szakácsa erős tűzön, magas hőmérsékleten pirítja a húsokat és a zöldségeket
[/caption]Némi ügyességgel saját kezűleg is megfőzheti a különleges ételeket. Minden konyhának megvannak a hagyományos alapanyagai. A japán fogásokban például a szója jut kulcsszerephez, amit csíra, bab és mártás formájában fogyasztanak. A tofu (szójamassza) mellett marhahús és hal kerül az asztalra. Étkezéseik elmaradhatatlan eleme a rizs, a felnőttek átlagosan 83 kilót fogyasztanak belőle évente. A japánok sok mindent frissen, nyersen esznek. Jellegzetes fogásuk a szusi, ami csíkokra vágott nyers halból, rákból, zöldségekből és rizsből áll. Hozzá rizsbort, vagy teát kortyolnak.

A kínai konyha a szója és rizs mellett rengeteg zöldséget és halat használ. A szárnyasok közül a kacsát és a csirkét részesítik előnyben, más húsfélét ritkán esznek. India az erősen fűszeres fogásairól híres. Legjellemzőbb ízesítőjük a curry, adagolása az ételek csípősségét is meghatározza. A fogások többnyire rizsből és zöldségből készülnek. Zsiradékként vajat, növényi olajat használnak. Kedvelik a mártásokat. Kenyér helyett jellegzetes lepényeket fogyasztanak, fokhagymával, sajttal vagy valamilyen töltelékkel ízesítik.

Kínai halszeletek pikáns mártásban

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fehérhúsú tengeri hal, 1 ek. liszt, 3 dl olaj. A mártáshoz: 1 kis darab gyömbér, 2 újhagyma, 3 ek. száraz Martini, 1 ek. szójamártás, 2 ek. barnacukor, 1 kk. ecet, 1 ek. paprikakrém Elkészítés: Forró olajban ropogósra sütjük a lisztben megforgatott, csíkokra vágott halat. A gyömbér egy részét apróra vágjuk, összekeverjük a hagymával, a Martinival, a konyakkal, a szójamártással, a sóval, a barnacukorral, az ecettel és a paprikakrémmel. A serpenyőben kb. 1 evőkanálnyi olajat hagyunk. Beleöntjük a mártást, és kevergetve egy percig forraljuk, majd visszateszszük a halat, és még egy percig lassú tűzön pároljuk. A halszeleteket a mártással leöntve tálaljuk.

Japán zöldséges szusi

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg hosszú szemű rizs, fél kígyóuborka, 1 nagy sárgarépa, 1 kis cukkini, 30 dkg retek, 1 érett avokádó, 2 ek. citromlé, 3 ek. almaecet, 1 tk. cukor, 1 dl szójaszósz, 16 levél nori (szárított pirított tengeri moszat), tormakrém. Elkészítés: Az uborkát, a répát, a cukkinit, az avokádót és a retket hámozzuk, csíkokra vágjuk. A rizst 3,75 dl vízzel felforraljuk. Két perc után lefedve, kis lángon 20 percig főzzük. Ha kész, fedő alatt 10 percig duzzadni hagyjuk. Kis fazékban langyosítva az ecetet a cukorral és fél teáskanál sóval elkeverjük. A rizst deszkára borítjuk, az ecetes keveréket ráöntjük, és nedves ruhával letakarva hűlni hagyjuk. A répacsíkokat előfőzzük. A négyzetekre vágott moszatok felére egy púpozott evőkanál rizst, uborka-, répa- és retekcsíkot teszünk, majd tormakrémmel fűszerezve feltekerjük. A moszatok másik felére egy púpozott evőkanál rizst és néhány avokádó- illetve cukkinicsíkot teszünk, tormakrémmel fűszerezzük és feltekerjük. A szusit szójaszószba mártva fogyasztjuk.

Indiai biryani

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg birkahús, 2 dl joghurt, 4+1 ek. olaj, 3 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg hosszú szemű rizs, 1 tk. gyömbérpor, 2 tk. tört koriander, 1 tk. chilipor, 5–6 tört+2 szem szegfűszeg, 1 késhegynyi +1 tk. őrölt kardamom, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 ek. olaj. Elkészítés: A húst kis kockákra daraboljuk, összekeverjük a joghurt felével. A hagymát megtisztítjuk, kettőt összevagdalunk, egyet felkarikázunk. A fokhagymát felaprítjuk. A rizst hideg vízbe áztatjuk. Két ek. olajban az apróra vágott hagymát aranysárgára sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, a koriandert, a chiliport és 1-2 percig kevergetve sütjük. Hozzáadunk 2 ek. olajat, majd beleforgatjuk a joghurtos húst. Pár percig erős lángon kevergetve sütjük, majd felengedjük a maradék joghurttal és fél dl vízzel. Szegfűszeggel, kardamommal, fahéjjal, borssal ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk. A rizst 5 dl vízben, sóval, 2 szem szegfűszeggel és egy teáskanál kardamommal fűszerezve puhára főzzük. Kivajazott tűzálló tálban a rizst a hússal rétegezve elterítjük (felülre rizs kerüljön). Alufóliával letakarjuk, és sütőben 20-30 percig sütjük. A hagymakarikákat ropogósra sütjük, és tálaláskor a biryani tetejére terítjük.

ismertük meg, később megjelentek az indiai, japán, thai és egyéb keleti ínyencségeket kínáló vendéglők. Kocsis Tímea Kínai halszeletek pikáns mártásban Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fehérhúsú tengeri hal, 1 ek. liszt, 3 dl olaj. A mártáshoz: 1 kis darab gyömbér, 2 újhagyma, 3 ek. száraz Martini, 1 ek. szójamártás, 2 ek. barnacukor, 1 kk. ecet, 1 ek. paprikakrém

Elkészítés: Forró olajban ropogósra sütjük a lisztben megforgatott, csíkokra vágott halat. A gyömbér egy részét apróra vágjuk, összekeverjük a hagymával, a Martinival, a konyakkal, a szójamártással, a sóval, a barnacukorral, az ecettel és a paprikakrémmel. A serpenyőben kb. 1 evőkanálnyi olajat hagyunk. Beleöntjük a mártást, és kevergetve egy percig forraljuk, majd visszateszszük a halat, és még egy percig lassú tűzön pároljuk. A halszeleteket a mártással leöntve tálaljuk. Japán zöldséges szusi Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg hosszú szemű rizs, fél kígyóuborka, 1 nagy sárgarépa, 1 kis cukkini, 30 dkg retek, 1 érett avokádó, 2 ek. citromlé, 3 ek. almaecet, 1 tk. cukor, 1 dl szójaszósz, 16 levél nori (szárított pirított tengeri moszat), tormakrém.

Elkészítés: Az uborkát, a répát, a cukkinit, az avokádót és a retket hámozzuk, csíkokra vágjuk. A rizst 3,75 dl vízzel felforraljuk. Két perc után lefedve, kis lángon 20 percig főzzük. Ha kész, fedő alatt 10 percig duzzadni hagyjuk. Kis fazékban langyosítva az ecetet a cukorral és fél teáskanál sóval elkeverjük. A rizst deszkára borítjuk, az ecetes keveréket ráöntjük, és nedves ruhával letakarva hűlni hagyjuk. A répacsíkokat előfőzzük. A négyzetekre vágott moszatok felére egy púpozott evőkanál rizst, uborka-, répa- és retekcsíkot teszünk, majd tormakrémmel fűszerezve feltekerjük. A moszatok másik felére egy púpozott evőkanál rizst és néhány avokádó- illetve cukkinicsíkot teszünk, tormakrémmel fűszerezzük és feltekerjük. A szusit szójaszószba mártva fogyasztjuk. Indiai biryani Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg birkahús, 2 dl joghurt, 4+1 ek. olaj, 3 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg hosszú szemű rizs, 1 tk. gyömbérpor, 2 tk. tört koriander, 1 tk. chilipor, 5–6 tört+2 szem szegfűszeg, 1 késhegynyi +1 tk. őrölt kardamom, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 ek. olaj.

Elkészítés: A húst kis kockákra daraboljuk, összekeverjük a joghurt felével. A hagymát megtisztítjuk, kettőt összevagdalunk, egyet felkarikázunk. A fokhagymát felaprítjuk. A rizst hideg vízbe áztatjuk. Két ek. olajban az apróra vágott hagymát aranysárgára sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, a koriandert, a chiliport és 1-2 percig kevergetve sütjük. Hozzáadunk 2 ek. olajat, majd beleforgatjuk a joghurtos húst. Pár percig erős lángon kevergetve sütjük, majd felengedjük a maradék joghurttal és fél dl vízzel. Szegfűszeggel, kardamommal, fahéjjal, borssal ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk. A rizst 5 dl vízben, sóval, 2 szem szegfűszeggel és egy teáskanál kardamommal fűszerezve puhára főzzük. Kivajazott tűzálló tálban a rizst a hússal rétegezve elterítjük (felülre rizs kerüljön). Alufóliával letakarjuk, és sütőben 20-30 percig sütjük. A hagymakarikákat ropogósra sütjük, és tálaláskor a biryani tetejére terítjük. A budapesti Ping Kínai Étterem szakácsa erős tűzön, magas hőmérsékleten pirítja a húsokat és a zöldségeket -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!