2005.04.15. 08:05
Világot meghódító tészta
Az olasz konyha fűszergazdag ízvilága nem idegen a gulyáshoz és erős paprikához szokott magyar gyomornak.
A egyik legkedveltebb étel a pizza, mindenki saját ízlése és fantáziája szerint alakíthatja, gazdagíthatja. Meghonosodását a magyaros változatok sokasága is jelzi. A tészta eredetéről több legenda kering. Egyesek szerint az ókori görögök pitája, mások szerint a zsidók lapos kenyere volt az őse. Itáliában az 1500-as évek közepén honosodott meg. A gazdagok édesen, cukorral és mandulával, a szegények pedig sósan, szalonnával, olajjal, sajttal, bazsalikommal vagy oregánóval ízesítették. A pizza ma ismert formája a 18. századra alakult ki. Ekkor került rá az Európában sokáig mérgezőnek hitt paradicsom. Világhódító útjára a 19–20. században indult, amikor a szegénység elől olaszok milliói vándoroltak külföldre.
A pizza lelke a tészta
Van, aki a vastag változatot szereti, mások a vékony, ropogós tésztát kedvelik. Egy átlagos méretű pizzához 20 dkg lisztet, 1 dkg élesztőt, 1 dl langyos vizet és kevés sót veszünk. Az élesztőt elkeverjük 2 evőkanálnyi langyos vízzel, 1 bő evőkanálnyi liszttel, majd langyos helyen kelesztjük fél órát. A lisztet, a megkelt élesztőt, a sót és a maradék vizet összedolgozzuk, és letakarva tovább kelesztjük, míg a tészta a duplájára nő. Ekkor a cipót megformázzuk, és ízesítjük. 220-230 Celsius-fokon sütjük.Zöldséges pizza
Munka: kb. 30 perc 1 adag ára: kb. 400 Ft Hozzávalók 4 személyre: 4 db paradicsom, 1 fej hagyma, 15 dkg csiperkegomba, 2 paprika, 20 dkg trappista sajt, 4 db fagyasztott pizzalap, 1 kis sűrített paradicsom, 1 mk. bazsalikom, 2 ek. ketchup, Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, lecsepegtetjük, és szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük. Elkészítés: A pizzatésztát sütőlapra fektetjük. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Összekeverjük a sűrített paradicsomot 2 evőkanál vízzel, a bazsalikommal és a ketchuppal, majd bekenjük vele a lapokat. A tetején elosztjuk az előkészített nyersanyagokat, majd az egészet bőségesen meghintjük reszelt sajttal. A sütőben nagyjából húsz percig pirítjuk.Csirkehúsos pizza
Munka: kb. 40 perc 1 adag ára: kb. 280 Ft Hozzávalók 6 személyre: fél csirkemell, 1 zöld, 1 piros húsú paprika, 1 db padlizsán, 1 kis csokor petrezselyem, 1 citrom, 1 gerezd fokhagyma, 7 ek. olívaolaj, 1 adag pizzatészta Előkészítés: A mellet csíkokra vágjuk, a zöldségeket felaprítjuk. A citrom felét felkarikázzuk, a másikat kifacsarjuk. A sütőt előmelegítjük. Elkészítés: 3 evőkanál olajat serpenyőben felmelegítünk, a padlizsánt lassú tűzön 10 percig pároljuk. Ha megpuhult, sózzuk, és tányérra szedjük. A serpenyőbe 3 evő-kanál olajat öntünk, a paprikát a csirkével 5-6 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a padlizsánt, sózzuk, borsozzuk, megöntözzük a citromlével, majd levesszük a tűzről. A tésztát kinyújtjuk, felét befedjük a töltelékkel, megszórjuk petrezselyemmel és fokhagymával. Széleit vízzel megkenjük, ráhajtjuk a másik felét, a peremét összenyomkodjuk. Tetejét megkenjük olajjal, és villával megszurkáljuk. A citromszeleteket szétosztjuk rajta, sózzuk, borsozzuk. 20 percig sütjük, majd a hőfokot 180 fokra visszavéve további 10 percig pirítjuk.Gombás pizza
Munka: kb. 30 perc 1 adag ára: kb. 310 Ft Hozzávalók 4 személyre: A tésztához: 45 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 3 ek. olívaolaj. A tetejére: 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1 nagy konzerv (400 g) hámozott paradicsom, 40 dkg sampinyon, 10 dkg baconszalonna szeletben, 1 cserépnyi friss oregánó, 20 dkg reszelt sajt Előkészítés: A liszttel, 1 tk. sóval, élesztővel 1,8 dl langyos vizet és az olajat rugalmas tésztává összedolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük. Elkészítés: Olajban megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, ízesítjük, 10 percig forraljuk. A gombát megpároljuk, fűszerezzük. A tésztát négyfelé osztjuk, és kör alakú lapokra nyújtjuk. Sütőtepsire fektetjük a tésztát, megkenjük paradicsomszósszal, rászórjuk a gombát és a szalonnát. Rátépkedjük az oregánót, megszórjuk sajttal, és 220 fokon 15-20 percig sütjük.
1 adag ára: kb. 400 Ft
Hozzávalók 4 személyre: 4 db paradicsom, 1 fej hagyma, 15 dkg csiperkegomba, 2 paprika, 20 dkg trappista sajt, 4 db fagyasztott pizzalap, 1 kis sűrített paradicsom, 1 mk. bazsalikom, 2 ek. ketchup,
Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, lecsepegtetjük, és szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük.
Elkészítés: A pizzatésztát sütőlapra fektetjük. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Összekeverjük a sűrített paradicsomot 2 evőkanál vízzel, a bazsalikommal és a ketchuppal, majd bekenjük vele a lapokat. A tetején elosztjuk az előkészített nyersanyagokat, majd az egészet bőségesen meghintjük reszelt sajttal. A sütőben nagyjából húsz percig pirítjuk. Csirkehúsos pizza Munka: kb. 40 perc
1 adag ára: kb. 280 Ft
Hozzávalók 6 személyre: fél csirkemell, 1 zöld, 1 piros húsú paprika, 1 db padlizsán, 1 kis csokor petrezselyem, 1 citrom, 1 gerezd fokhagyma, 7 ek. olívaolaj, 1 adag pizzatészta
Előkészítés: A mellet csíkokra vágjuk, a zöldségeket felaprítjuk. A citrom felét felkarikázzuk, a másikat kifacsarjuk. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés: 3 evőkanál olajat serpenyőben felmelegítünk, a padlizsánt lassú tűzön 10 percig pároljuk. Ha megpuhult, sózzuk, és tányérra szedjük. A serpenyőbe 3 evő-kanál olajat öntünk, a paprikát a csirkével 5-6 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a padlizsánt, sózzuk, borsozzuk, megöntözzük a citromlével, majd levesszük a tűzről. A tésztát kinyújtjuk, felét befedjük a töltelékkel, megszórjuk petrezselyemmel és fokhagymával. Széleit vízzel megkenjük, ráhajtjuk a másik felét, a peremét összenyomkodjuk. Tetejét megkenjük olajjal, és villával megszurkáljuk. A citromszeleteket szétosztjuk rajta, sózzuk, borsozzuk. 20 percig sütjük, majd a hőfokot 180 fokra visszavéve további 10 percig pirítjuk. Gombás pizza Munka: kb. 30 perc
1 adag ára: kb. 310 Ft
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához: 45 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 3 ek. olívaolaj. A tetejére: 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1 nagy konzerv (400 g) hámozott paradicsom, 40 dkg sampinyon, 10 dkg baconszalonna szeletben, 1 cserépnyi friss oregánó, 20 dkg reszelt sajt
Előkészítés: A liszttel, 1 tk. sóval, élesztővel 1,8 dl langyos vizet és az olajat rugalmas tésztává összedolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Elkészítés: Olajban megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, ízesítjük, 10 percig forraljuk. A gombát megpároljuk, fűszerezzük. A tésztát négyfelé osztjuk, és kör alakú lapokra nyújtjuk. Sütőtepsire fektetjük a tésztát, megkenjük paradicsomszósszal, rászórjuk a gombát és a szalonnát. Rátépkedjük az oregánót, megszórjuk sajttal, és 220 fokon 15-20 percig sütjük. -->