Egyéb

2005.05.10. 00:00

Nem minden olaj egészséges

A mediterrán országokban az extra szűz olívaolaj fogyasztása fejenként havi 1,3 liter körül mozog. Magyarországon száz vevő közül hatvan az olcsó, gyenge minőségű fajtákat választja.

Kocsis T.

[caption id="" align="alignleft" width="122"] Egészséges és jóval zamatosabb
[/caption]Pedig az extra szűz olívaolaj fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A földközi-tengeri országokban, ahol szinte csak olívaolajat használnak magasabb az átlagéletkor. Telítetlen zsírsavai megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben, erősítik az izomsejteket, megvédik az ereket a meszesedéstől.

Az olaj előállításakor szigorú előírásoknak kell megfelelni. Semmilyen szennyeződés nem maradhat az olajbogyók között. A termést 24 órával a szedés után kipréselik, hogy jó minőségű extra szűz olajat nyerjenek. Adalékot és tartósítószert nem használnak. Az olaj megőrzi zamatát és vitamintartalmát.

Nagy Bernadett dietetikus szerint a magyar áruházak polcain főként olívaolajként hirdetett sansaolajok sorakoznak. Ezek a sajtolás során keletkező maradványokból készülnek, majd egy százalék extra szűz olívaolajat adnak hozzájuk. Ezért írhatják rá a termékre az olívaolaj kifejezést. Az olcsó sansaolajak használatával magunkat csapjuk be, hiszen így semmit nem tettünk egészségünkért.  

Kocsis T. Egészséges és jóval zamatosabb -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!