Egyéb

2005.08.10. 06:08

Gondolatzavaró kacathalmok

A munkahelyen velünk szemben támasztott követelmények ugyanúgy nőnek, mint az iratkupacok az asztalunkon. Jobban járunk, ha rendet csinálunk, mert így a fejünkben is csökken a káosz.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az íróasztalunkon uralkodó rendetlenség a belsőnkben uralkodó összevisszaság jellemző tünete lehet
[/caption]Pszichológusok szerint a papírhegy az asztalon és a rendetlen munkahely a belső összevisszaságának külső tünete. A legtöbben úgy gondolják, ha jobban be tudnák osztani az idejüket, bizonyára az íróasztalukon uralkodó káosszal is könnyedén elbánnának. Pedig pont a fordítottja igaz: sokkal könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb a munka, ha rendezett az asztalunk.

Lépésről lépésre rakjon rendet, és maradjon következetes. Először az asztal tetején selejtezzen, illetve csoportosítsa az elintéznivalókat. Jó szolgálatot tehet néhány papírdoboz és irattartó a különböző dokumentumok és a szemét elkülönítésére. Dobja ki azokat az újságokat, katalógusokat, leveleket, amelyek már aktualitásukat vesztették. Tegye külön dossziéba a sürgős elintéznivalókat. Rendezzen mindent mappákba és dobozokba, ehhez azonban már szortírozás közben határozott döntéseket kell hoznia. Ossza a feladatokat csoportokra. Utána pedig rendezzen mindent időrendbe. Címkézze fel a mappákat, az első oldalukra pedig készítsen rövid tartalomjegyzéket. Ha van valami, amit nem tud egyetlen meglévő mappába sem betenni, nyisson másikat – ne adjon esélyt újabb iratkupacok kialakulásának. Feljegyzéseiből vezesse át a határidőnaplójába a fontos teendőket, neveket, telefonszámokat. Ez után már a szemétkosárba dobható a sok-sok papír és füzet. Csatatérben képtelenség dolgozni, a napi teendőket ellátni. Nem beszélve arról, hogy ezzel kollégái munkáját is zavarhatja.

Fontos, hogy a későbbiekben is mindent a helyére tegyen, mert könnyebb a rendre vigyázni, mint megteremteni. Asztalán ezentúl csak az aktuális feladatok várakozzanak. Legalább két-három havonta tartson újabb szemlét. Amennyiben évekre megőrzendő akták gyűlnek öszsze, helyezze őket a raktárba.

Észreveheti, hogy a rendrakás után fellélegzik majd. Nem is gondolta volna, hogy az asztalán vagy az irodájában összegyűlt kacatok mennyi energiáját kötötték le, gyengítve koncentrálási képességét. A pszichológusok szerint ugyanis hiába próbálunk tudatosan átsiklani a lomok felett, tudat alatt sokat foglalkozunk velük. A káosz ugyanis növeli az ember elodázási hajlamát.

Az íróasztalok nagyon sok mindent elárulnak gazdájuk személyiségéről

Angol kutatók szerint egy íróasztalról fontos következtetéseket vonhatunk le tulajdonosának személyiségéről. Nem véletlen, hogy egyesek rendet tartanak, míg mások káoszban érzik jól magukat. A szakértők az íróasztalok öt típusát különböztetik meg. Kacatokkal zsúfolt: gazdája minden apróságot gyűjt. Asztalát telepakolja csecsebecsékkel, műanyag figurákkal, állatkákkal. Ezzel szeretne kilépni a technika rideg világából, és létrehozni egyfajta érzelmi kötődést. Szigorú rend: csakis nélkülözhetetlen eszközök: számítógép, telefon, iratok sorakoznak az íróasztalon, semmi személyes tárgy. Az ilyen asztalnál ülő képes teljesen elválasztani a hivatali és a magánéletet. Dzsungelhangulat: legalább három-négy szobanövény díszíti az íróasztalt. Tulajdonosa nyugodt, kiegyensúlyozott ember, akire mindig lehet számítani, és vállalja a tetteiért a felelősséget. Totális zűrzavar: papírfecniktől az uzsonnamaradványig szinte minden megtalálható az asztalon. Tulajdonosának valószínűleg gyorsan vág az esze, és hamar meglátja a dolgok lényegét. Családias meghittség: ez a fajta íróasztal tele van a gyerekek, családtagok, háziállatok fényképeivel. Tulajdonosa érzékeny ember, aki kerüli a vitákat. Munkahelyét második otthonának tekinti, fontos neki a közösség.

különböztetik meg.

Kacatokkal zsúfolt: gazdája minden apróságot gyűjt. Asztalát telepakolja csecsebecsékkel, műanyag figurákkal, állatkákkal. Ezzel szeretne kilépni a technika rideg világából, és létrehozni egyfajta érzelmi kötődést.

Szigorú rend: csakis nélkülözhetetlen eszközök: számítógép, telefon, iratok sorakoznak az íróasztalon, semmi személyes tárgy. Az ilyen asztalnál ülő képes teljesen elválasztani a hivatali és a magánéletet.

Dzsungelhangulat: legalább három-négy szobanövény díszíti az íróasztalt. Tulajdonosa nyugodt, kiegyensúlyozott ember, akire mindig lehet számítani, és vállalja a tetteiért a felelősséget.

Totális zűrzavar: papírfecniktől az uzsonnamaradványig szinte minden megtalálható az asztalon. Tulajdonosának valószínűleg gyorsan vág az esze, és hamar meglátja a dolgok lényegét.

Családias meghittség: ez a fajta íróasztal tele van a gyerekek, családtagok, háziállatok fényképeivel. Tulajdonosa érzékeny ember, aki kerüli a vitákat. Munkahelyét második otthonának tekinti, fontos neki

a közösség. Az íróasztalunkon uralkodó rendetlenség a belsőnkben uralkodó összevisszaság jellemző tünete lehet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!