Egyéb

2005.08.17. 00:00

Saját érdekében kösse be magát!

Ma Magyarországon átlagosan az autósok 44–46 százaléka kapcsolja be indulás előtt a biztonsági övét. Pedig ötven kilométeres sebességgel történő frontális ütközés esetén nélküle biztos a súlyos sérülés.

Forrás: AutoBild Magyarország

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Hiába kötik be magukat az elöl ülők, ha a hátsó ülésen utazók ezt elmulasztják. Tehetetlenül előre csapódó testük komoly sérülést okoz baleset esetén.
[/caption]Négy éve, azaz 2001 óta a személygépkocsi valamennyi utasának kötelező bekapcsolnia a biztonsági övét. Úgy az első, mint a hátsó üléseken, illetve a gyerekülésben utazóknak. Sokan azonban még mindig úgy gondolják, a biztonsági öv csak egy felesleges kacat az autóban, és nem is sejtik, hogy jóformán az egyetlen dolog, ami valóban megmentheti az életüket. A hanyagságnak és a tudatlanságnak köszönhető, hogy felmérések szerint manapság az autósoknak csupán 44–46 százaléka használja az övet. Ez az adat elszomorító, főleg annak fényében, hogy Nyugat-Európában ez a szám eléri a 90 százalékot, a skandináv országokban pedig megközelíti a 100 százalékot. Az a tény viszont már egyenesen rémisztő, hogy 2004-ben 970-en vesztették életüket a magyar utakon, és közülük 745-en nem voltak bekötve.
Talán a hitetlenkedőket mégis meggyőzik az alábbi számok.
A témában kutatást végző szakemberek megállapították, hogy a megfelelően használt biztonsági öv 79 százalékkal képes mérsékelni a sérülések súlyosságát. A sokat dicsért airbag önmagában pedig mindössze 15 százalékos védelmi hatékonyságot tud felmutatni, a bekötetlen autósokra ugyanis kifejezetten veszélyes a 200 kilométer per órás sebességgel felfújódó buborék. A védelem akkor igazán hatékony,
ha a biztonsági öv és a légzsák együtt működik. Manapság ez már nem nagy elvárás, majd’ minden autóban megtalálható az övfeszítő és az överő-határoló rendszer. Az öv becsatolásával a sofőrnek kell jó példát mutatnia és figyelmeztetnie kell utasait is, hogy cselekedjenek hasonlóan.
Természetesen nem mindegy, hogyan használjuk a biztonsági övet. Az öv felső hevedere a nyak alatt, a kulcscsonton húzódjon. Ne legyen túl magasan, mert akkor könnyen alácsúszhatunk, de túl alacsonyan se, mert akkor balesetkor felcsúszik, és belevág a nyakba. Ügyeljünk rá, hogy az öv ne tekeredjen meg, ez egyrészt rontja az állapotát, másrészt minél keskenyebb felületen találkozik a testtel, annál nagyobb erővel tud belevágni.
Az öveket strapabíró anyagból készítik, amelyek kitartanak addig, amíg az autó a roncstelepre nem kerül. Ajánlott rendszeresen megtisztítani meleg vízzel, és végignézni, nincs-e rajta sérülés. Ha rojtozódni kezd a széle, azonnal cseréltessük ki.

Biztonságunk, az öv

Használatával pénztárcánkat is megkímélhetjük. A KRESZ megszegőire hazánkban 1000-től 150 ezer forintig terjedő bírság vár. A helyzet külföldön sem „jobb”: Németországban egy felnőttért 7500, egy gyerekért 10000, több személy esetén 12500 forintnyi eurót fizetünk. Franciaországban több mint 30000, Portugáliában 150 ezer forintnak megfelelő euró a büntetés.

indulás előtt a biztonsági övét. Pedig ötven kilométeres sebességgel történő frontális ütközés esetén nélküle biztos a súlyos sérülés. Forrás: AutoBild Magyarország Biztonságunk, az öv Használatával pénztárcánkat is megkímélhetjük. A KRESZ megszegőire hazánkban 1000-től 150 ezer forintig terjedő

bírság vár. A helyzet külföldön sem „jobb”: Németországban egy felnőttért 7500, egy gyerekért 10000, több személy esetén 12500 forintnyi eurót fizetünk. Franciaországban több mint 30000, Portugáliában 150 ezer forintnak megfelelő euró a büntetés. Hiába kötik be magukat az elöl ülők, ha a hátsó ülésen utazók ezt elmulasztják. Tehetetlenül előre csapódó testük komoly sérülést okoz baleset esetén. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!