Egyéb

2005.08.26. 00:00

Szomorkodik? Egyen édességet!

Se meleg, se napfény, se nyár. Ebben a korán jött őszben nem sok örömét leli az ember. Boldogság-hormonjainkat azonban néhány falat különleges süteménnyel is előcsalogathatjuk, így a borús napokra is jut némi derű.

Árvay N. Tivadar

Amikor valami valóban különlegesre vágyik, jobban teszi, ha maga készíti el kedvenceit. Ne ijedjen meg! A hangzatos nevű, egzotikus finomságokat nem is olyan bonyolult elkészíteni. Ügyeljen azonban arra, hogy minden alapanyag meglegyen, hiszen egy-egy összetevő hiánya csorbítja a végső élvezetet. Kényeztesse magát és családját ellenállhatatlan kísértést jelentő édességekkel. Készíthet egyszerűbb pitéket és tortákat. Engedje szabadon szárnyalni fantáziáját: meglepő töltelékekkel és különleges tésztaízesítésekkel megismételhetetlen falatokkal lepheti meg barátait.
A melegen felszolgált sütik mellé kínáljon friss gyümölcsöt, almát vagy körtét.

Dagasszon házilag tésztát, készítsen kekszeket, perecet vagy próbálja ki a hazánkban is egyre népszerűbb muffinok valamelyikét. Öröme már akkor beteljesedik, amikor meglátja a sütőből előbújó aranysárga, kellemes illatú sütiket. Büszkén mutogathatja, hogy mit varázsolt a nyúlós, fehér tésztamasszából. Ne hagyja ki a csokoládét sem a repertoárjából. A csokoládéból rengeteg energiát nyer a szervezet. Gondolatai felfrissülnek tőle, a forró csokoládéöntet pedig jótékonyan simogatja melegségre áhítozó pocakját. Az igazi ínyencek jéghideg fagyira csöpögtetnek belőle, és így fogyasztják a sötétbarna krémet.

Gyümölcsös mousse

Elkészítési idő: kb. 30 perc Ára: kb. 1600 Ft Hozzávalók: 10 maracuja 2 evőkanál zselatin 1/4 bögre frissen facsart narancslé 1,5 bögre sűrű tejszín Elkészítés: Kanalazza ki a maracuja húsát egy közepes méretű tálba. Gőz felett oldja fel a zselatint a narancslében, majd adja a gyümölcshöz és jól keverje el. Verje fel a tejszínt kemény habbá, és óvatosan tegye a gyümölcshöz. Kanalazza a krémet 4 pohárba, és hűtse be. A gyümölcs magjával díszítheti.

Csokis fagylaltszeletek

Elkészítési idő: kb. 1,5 óra Ára: kb. 500 Ft személyenként Hozzávalók: 6 gombóc vaníliafagylalt, 6 gombóc csokoládéfagylalt, 6 gombóc csokis csipszfagylalt A brownie-hoz: 250 g olvasztott vaj, 4 enyhén felvert tojás, 1,5 bögre (330 g) porcukor, 2 evőkanál vaníliaeszencia, 3/4 bögre (90 g) szitált liszt, 1/4 bögre (30 g) szitált kakaó, 60 g apróra vágott datolya, 45 g apróra vágott pekándió Csokiöntet: 2 bögre (350 g) barnacukor 1/4 bögre (30 g) szitált kakaó 1 bögre (250 ml) sűrű tejszín 2 evőkanál vaj Elkészítés: Tegye a vajat, a tojásokat, a porcukrot és a vaníliát egy tálba, és alaposan keverje össze. Adja hozzá a lisztet, a kakaót, a datolyát és a pekándiót. Kanalazza a tésztát kivajazott, kibélelt, 20 cm átmérőjű formába. Süsse 30 percig. Pihentesse, majd vágjon belőle 6 négyzetet. Az öntethez tegye a barnacukrot, kakaót, tejszínt és a vajat egy lábasba. Folyamatosan keverve, alacsony hőfokon melegítse. Forralja fel és főzze tovább, amíg kicsit besűrűsödik. A kehely összeállításakor tegyen egy-egy gombóc vanília-, csoki- és csokis csipszfagylaltot a tésztákra, és csöpögtessen rá a forró öntetből. Tipp: Ha marad az öntetből, jól záródó dobozban a hűtőben eltartható.

Klasszikus áfonyás muffin

Elkészítési idő: kb. 1 óra Ára: kb. 500 Ft Hozzávalók: 2,5 bögre (315 g) liszt 3 teáskanál sütőpor 1/2 bögre (90 g) cukor 2 tojás enyhén felverve 1 bögre (250 ml) író vagy tej 60 g olvasztott vaj 125 g áfonya 2 evőkanál kávécukor Elkészítés: Szitálja össze a lisztet és a sütőport, majd keverje össze a cukorral. A tojásokat, a tejet és a vajat is dolgozza össze. Adja a tojásos keveréket és az áfonyát a száraz alkotóelemekhez, és kicsit keverje össze. Öntse a tésztát kikent muffin-formákba. Szórja be őket kávécukorral és 200 fokon süsse 20–30 percig. Rácsra borítva hűtse ki. Tipp: Vaníliasodóval tálalva még különlegesebb ízhatást érhetünk el.

Ára: kb. 1600 Ft

Hozzávalók:

10 maracuja

2 evőkanál zselatin

1/4 bögre frissen facsart

narancslé

1,5 bögre sűrű tejszín

Elkészítés:

Kanalazza ki a maracuja húsát egy közepes méretű tálba. Gőz felett oldja fel a zselatint a narancslében, majd adja a gyümölcshöz és jól keverje el. Verje fel a tejszínt kemény habbá, és óvatosan tegye a gyümölcshöz. Kanalazza a krémet 4 pohárba, és hűtse be. A gyümölcs magjával díszítheti. Csokis fagylaltszeletek Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

Ára: kb. 500 Ft személyenként

Hozzávalók:

6 gombóc vaníliafagylalt, 6 gombóc csokoládéfagylalt, 6 gombóc csokis csipszfagylalt

A brownie-hoz:

250 g olvasztott vaj, 4 enyhén felvert tojás, 1,5 bögre (330 g) porcukor, 2 evőkanál vaníliaeszencia, 3/4 bögre (90 g) szitált liszt, 1/4 bögre (30 g) szitált kakaó, 60 g apróra vágott datolya, 45 g apróra vágott pekándió

Csokiöntet:

2 bögre (350 g) barnacukor

1/4 bögre (30 g) szitált kakaó

1 bögre (250 ml) sűrű tejszín

2 evőkanál vaj

Elkészítés:

Tegye a vajat, a tojásokat, a porcukrot és a vaníliát egy tálba, és alaposan keverje össze. Adja hozzá a lisztet, a kakaót, a datolyát és a pekándiót. Kanalazza a tésztát kivajazott, kibélelt, 20 cm átmérőjű formába. Süsse 30 percig. Pihentesse, majd vágjon belőle 6 négyzetet. Az öntethez tegye a barnacukrot, kakaót, tejszínt és a vajat egy lábasba. Folyamatosan keverve, alacsony hőfokon melegítse. Forralja fel és főzze tovább, amíg kicsit besűrűsödik. A kehely összeállításakor tegyen egy-egy gombóc vanília-, csoki- és csokis csipszfagylaltot a tésztákra, és csöpögtessen rá a forró öntetből.

Tipp: Ha marad az öntetből, jól záródó dobozban a hűtőben eltartható. Klasszikus áfonyás muffin Elkészítési idő: kb. 1 óra

Ára: kb. 500 Ft

Hozzávalók:

2,5 bögre (315 g) liszt

3 teáskanál sütőpor

1/2 bögre (90 g) cukor

2 tojás enyhén felverve

1 bögre (250 ml) író vagy tej

60 g olvasztott vaj

125 g áfonya

2 evőkanál kávécukor

Elkészítés:

Szitálja össze a lisztet és a sütőport, majd keverje össze a cukorral. A tojásokat, a tejet és a vajat is dolgozza össze. Adja a tojásos keveréket és az áfonyát a száraz alkotóelemekhez, és kicsit keverje össze. Öntse a tésztát kikent muffin-formákba. Szórja be őket kávécukorral és 200 fokon süsse 20–30 percig. Rácsra borítva hűtse ki.

Tipp: Vaníliasodóval tálalva még különlegesebb ízhatást érhetünk el. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!