Egyéb

2005.09.15. 00:00

Futótűzként terjednek a kamerás telefonok

Néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a digitális fényképezők kiszorítják hagyományos társaikat. Ma ott tartunk, hogy eladhatatlanok a filmre dolgozó gépek. Ám a fényképezőknek is vetélytársuk akadt: a mobiltelefon.

Fülöp Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A mobiltelefonoknak egy előnyük már mindenképpen van a digitális fényképezőgépekkel szemben: sokkal jobban illenek az elegáns öltönyhöz és a sikkes kiskosztümhöz
[/caption]Korábban a pixelharc volt a digitális fényképezés technológiájának elsődleges gondja. Mára ez háttérbe szorult. A hétköznapinak számító 3-4 megapixeles készülékek tudása ugyanis bőven kielégíti a családi fotós igényeit. Még papírra kidolgozva sem szembetűnő az eltérés az igazi fényképtől. A mozgóképrögzítés sem piaci tényező már, hiszen szinte automatikusan jár az amatőr kategóriás fényképezőgépekhez.

A gyártóknak így a különlegességekre kell helyezniük a hangsúlyt. Van, aki a méretre, és van, aki a különféle technikai újításokra alapozva veszi célba a fogyasztókat. A vásárlásnál mostanában megjelent egy új szempont is, ez pedig a dizájn. A fényképezni vágyók ugyanis előszeretettel vásárolnak olyan gépet, amely valóban fényképezőgépre hasonlít. A ruhadivaton végigsöprő retrománia a digitális fényképezőgépek tervezőit sem kerülte el. Elsőként a Panasonic jelentkezett Leica lencsékkel szerelt modelljeivel. A Leica maga is próbálkozott Digilux modelljeivel, a hagyományokra támaszkodva. A BenQ a hajdani szovjet Szmena-modellekre hasonlító készülékekkel jelent meg a piacon.

A digitális fényképezőkkel az is sokat nyer, akinek nincs számítógépe. Az ilyen készülékkel rendelkezők a felmérések szerint jóval több kockát lőnek el, hiszen a rosszul sikerült fotókat egy gombnyomással letörölhetik. Ráadásul a fotókidolgozás sem bonyolult manapság, nem beszélve a javítás többféle lehetőségéről. Valóban fontos szempont a gép memóriakártyája. Nem mindegy, milyen kártyára dolgozik gépünk, hiszen nyilvánvaló, hogy a fényképezőgépekhez mellékelt tárolóhely nem lesz elegendő a mindennapos fotózáshoz. A képeket szinte már az összes laborban kérésre azonnal CD-re vagy DVD-re írják nekünk. Így valóban semmi akadálya a fotók mutogatásának, hiszen a legtöbb DVD-lejátszó támogatja az egyszerű képnézegetést. Könnyedén megvalósulhat tehát a nagymamák álma: az egész család együtt ül a tévé előtt, bekapcsolja a DVD-t, és nézegeti az elsőáldozáskor vagy éppen az esküvőkön készült fényképeket.

A sikertörténet azonban akadozni látszik: egyre népszerűbbek ugyanis a fényképezős mobilok. A kamerák felbontása, minősége, lencséje folyamatosan fejlődik, így ma már akár egy gyengébb digitális fényképezővel is felveszik a versenyt. S míg korábban – mivel a speciális telefonok túl drágák voltak – leginkább csak a felvágni akaró fiatalok vásároltak ilyen készüléket, addig mára a digitális fényképezők árának zuhanásával párhuzamosan a fotózni is képes telefonok is egyre olcsóbbak lettek, és ott tartunk, hogy még a komoly hagyományokkal rendelkező fényképező-készítők is attól tartanak, hogy elveszíthetik potenciális vásárlóik egy részét, amint ellepik a piacot a komolyabb felbontású képek készítésére is alkalmas mobiltelefonok.

A megapixel amúgy itt is a fő mértékegység: a vásárlók körében nagyon fontos szempont, hogy a vágyott készülék „hány megapixeles”. Az egyre jobb minőségű kép készítésére alkalmas mobilok lassan elérik azt a kritikus határt, ahonnan kezdve igazából mindegy lesz a felhasználó számára, hogy sima fényképezőgépet vagy egy kamerás mobilt vásárol-e. Elemzők szerint már a 3,2 megapixeles telefonok megjelenése is közvetlen negatív hatással volt a digitális kamerák piacára: ez a megapixelméret ugyanis pontosan az a lélektani határ, amely után a digitális kamerák elveszítik különlegességüket a vásárló szemében. Eközben a kamerával felszerelt mobilok eladási adatai már az elmúlt évben túlszárnyalták a digitális kamerák eladásait. A tendencia tehát megállíthatatlannak tűnik.

Komoly teljesítményű számítógép a mellényzsebben

Gálfi István a Qwerty Computer ügyvezető igazgatója: – Tudja azt a kedves olvasó, hogy már tíz éve komoly teljesítményű hálózatba kötött számítógépet hordunk a zsebünkben? Ha nem tudja, az csak annak köszönhető, hogy nem számítógépnek hívják, hanem mobiltelefonnak. A digitális adatátvitelen alapuló GSM mobiltelefonok olyan különleges számítógépek, amelyeknek hallgatójuk és mikrofonjuk van. Ahogyan a számítógépek fejlődtek a kezdeti egyszínű képernyőtől a mai színhű képig, úgy fejlődnek a mobiltelefonok is. Elérte őket a színes grafikus kijelző, és nem ismeretlen a homokóra és a lefagyás sem. Ne csodálkozzunk, hogy a nagy testvér tudását kezdik utánozni.

– Tudja azt a kedves olvasó, hogy már tíz éve komoly teljesítményű hálózatba kötött számítógépet hordunk a zsebünkben? Ha nem tudja, az csak annak köszönhető, hogy nem számítógépnek hívják, hanem mobiltelefonnak. A digitális adatátvitelen alapuló GSM mobiltelefonok olyan különleges számítógépek, amelyeknek hallgatójuk és mikrofonjuk van. Ahogyan a számítógépek fejlődtek a kezdeti egyszínű képernyőtől a mai színhű képig, úgy fejlődnek a mobiltelefonok is. Elérte őket a színes grafikus kijelző, és nem ismeretlen a homokóra és a lefagyás sem. Ne csodálkozzunk, hogy a nagy testvér tudását kezdik utánozni. A mobiltelefonoknak egy előnyük már mindenképpen van a digitális fényképezőgépekkel szemben: sokkal jobban illenek az elegáns öltönyhöz és a sikkes kiskosztümhöz -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!