Egyéb

2005.09.20. 00:00

Megfelelő testsúly, kifogástalan vonalak

A szív-, és érrendszeri megbetegedések száma emelkedik a világban. A betegség kialakulásának fő oka a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. Európában a férfiak 20, a nők 25 százaléka küszködik súlyproblémákkal. A gyerekek fele nehezebb az életkora és testmagassága által megkívántnál.

Á. N. T.

A hazai helyzet sem jobb. A magyar férfiak 60, a nők 50 százaléka elhízott. Bár az elmúlt években csökkent a szív-, és érrendszeri betegségekben elhunytak száma, ez a folyamat lelassulhat kedvezőtlen életmódunk miatt. Többek között ezekre a problémákra hívják fel a látogatók figyelmét a Szívünk Világnapja rendezvényein, szeptember 25-én a Városligetben. Az ősz egyik legnagyobb szabadtéri rendezvényét a Magyar Kardiológusok Társasága neve fémjelzi. Hasonló programokat a világ számos országban rendeznek, együttműködve a Szív Világszövetségével és a UNESCO-val. Idén a programok fő témája az „Egészséges testsúly, egészséges alak”. Céljuk, hogy figyelmeztessenek arra, aki törődik testsúlyával és alakja megőrzésével, az csökkenti a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának veszélyét. A szervezők az egész világot átszelő hatalmas programsorozattal igyekeznek visszaszorítani a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, nagy hangsúlyt fektetve a megelőzés fontosságára. Magyarország öt éve kapcsolódott be a rendezvénysorozatba. A programok népszerűségét jól mutatja, hogy tavaly országszerte 30–35 ezer ember vett részt a rendezvényeken, a budapesti megmozdulásra pedig tizenötezren látogattak el. Idén sport- és mozgásprogramokkal, szűrővizsgálatokkal, táplálkozási és életmód tanácsadással, ismeretterjesztő előadásokkal, vetélkedőkkel, koncertekkel várják az érdeklődőket.

Sztárok az egészségért

Cindy Crawford, a gyönyörű szupermodell negyvenen túl is tökéletes vonalakkal bír. Ezt persze foglalkozása is megkívánja tőle. Crawford már az 1990-es évek elején elkészítette saját fitneszvideóját, mellyel számos hívet szerzett az egészséges életvitelnek. A természetes környezetben, remek zenére végzett gyakorlatok szinten tartják a szervezet energiáit. „A mozgás segíti formálni az alakodat, és jobb közérzeted lesz, mint valaha.” – üzeni híveinek a kifogástalan testű és makk egészséges szépség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!