Egyéb

2005.09.29. 00:00

Nagymértékű árzuhanással számol a játékpiac

Egy konferencián az Activision nevű játékkiadó vezérigazgatója bejelentette: a következő generációs konzolok megjelenését követően érezhetően csökkenni fognak a játékok árai.

Fülöp Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A játékok színes palettáján nem csak az idősebb korosztály, hanem a legkisebbek is találnak kedvükre valót
[/caption]Robert Kotick szerint a kedvező változás az Xbox 360 novemberi megjelenésével indulhat el, és ezen még tovább javíthat a PlayStation 3, illetve a Nintendo új fejlesztésének 2006-os debütálása.
A Microsoft november 22-re ígéri az Xbox 360 megjelenését a tengerentúlon, amit két héten belül követ majd az európai és japán forgalmazás megindulása. A kiadók már az utolsó simításokat végzik új játékaikon, és a megjelenés napján kellő választék áll majd a vásárlók rendelkezésére. Ezt egészíti ki további kétszáz, még fejlesztés alatt álló játék, amelyek később készülnek csak el. Eddig több mint 40 kiadó jelezte együttműködési szándékát a Microsoft felé. Az Activision is több játékkal készül, ezek között a Tony Hawk’s  American Wasteland, a Gun, a Call of Duty 2 és a várva várt Quake 4 érdemel említést. Az Activision szerint ez kedvezően hatna a jelenlegi árakra. A változás valószínűleg jót tesz a piacnak, hiszen sokan éppen a konzoljátékok magasabb ára miatt tartózkodnak azok megvásárlásától, és igyekeznek illegális másolatokhoz jutni. A forgalom csökkenése különösen érzékelhető az újgenerációs fejlesztések megjelenésekor. Ez legtöbbször az új platform lassú beindulásával párosul, tehát a kiadók ideiglenesen kénytelenek megelégedni a szerényebb bevétellel.

Az árak csökkenése minden bizonnyal itthon is jót tenne a forgalomnak. A konzolos játékoknál egyáltalán nem ritka a 16-18 ezer forintos ár, ami sokak számára nyilvánvalóan megfizethetetlen. Igaz, a szakértők éppen a slágertermékeknél valószínűsítik a változatlan árat, de reménykedhetünk abban, hogy a következő generáció megjelenésével itt is csökkenés következik be.

Játékfronton egyébként évek óta a legnépszerűbbek a stratégiai játékok. Ahogy néhány éve a szimulátorok, majd rövid ideig a lövöldözős játékok uralták az eladási statisztikákat, úgy manapság a toplistások között szinte csak stratégiai programokat találunk. Külön műfajt képeznek a valóságimitáló játékok – jellemző, hogy a nagy klasszikus The Sims nem csak az alapjátékkal, hanem a kiegészítő csomagokkal is jelen van az első tízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!