Egyéb

2005.09.24. 00:00

Ne bárányokat számolgasson, ha nem tud aludni

Á. N. T.

Álomba merülni nem is olyan egyszerű dolog, mint gondolnánk. Az éjszakák alatt az egész szervezetünkben komplikált kémiai folyamatok zajlanak le.
A fárasztó munkanapokon kiégett és lemerült hormonok szó szerint újra feltöltődnek. A sejtek növekednek, újra helyreállítódnak. Erre elsősorban a mélyalvási fázisokban kerül sor. Ezért fontos, hogy elegendő
ideig, és nyugodtan aludjon. Ha gondjai vannak, esténként csak forgolódik az ágyban, ne nyúljon azonnal altatókhoz, gyógyszerekhez. Az alvászavaroknak számos oka lehet, ezek többsége gyorsan megszüntethető.
Mozogjon eleget
Kerülje az alvás előtti munkavégzést, sportolás, edzés után ne zuhanjon rögtön az ágyba. A test ilyenkor még túl aktív a kikapcsoláshoz. Egy könnyű esti sétával azonban jól levezetheti a feszültséget.
Aromák és illatok
Gyújtson aromagyertyát a hálóban, hallgasson lágy muzsikát. Lefekvés előtt vegyen egy kellemes fürdőt, a vízbe keverjen illatos nyugtató fürdőolajat.
Eszem-iszom
Egy kis lefekvés előtti nasi elmegy, de felejtse el a csokoládét és a sós rágcsálnivalókat. Fogyasszon banánt, joghurtot vagy más gyümölcsöt, de mértékkel, mert teli hassal csak hánykolódna az ágyban. Este a koffein-
tartalmú italokat is kerülje.
Pihe-puha ágy
Sokan nem is gondolnak arra, hogy az ágyukkal van baj, ezért nem alszanak jól. Pedig a jó ágybetét egyben a pihentető alvás záloga is. Ne legyen se túl kemény, se túl puha. A legjobbak
a természetes alapanyagból készített matracok.
Levegő és hőmérséklet
Szellőztesse rendszeresen az ágyneműt és a hálószobát is lefekvés előtt. Ez alól csak a virágpor-allergiában szenvedők jelentenek kivételt, nekik kerülniük kell az esti szellőztetést. A legjobb, ha 18-20°C körüli hőmérséklet van a szobában.
Éjszakai Ébredés
Ha éjjel felriad, ne keljen fel, ne mászkáljon le-föl a lakásban, és legfőképpen ne nassoljon a hűtőből. Hallgasson lágy zenét, míg visszaalszik. Reggelente igyekezzen ugyanabban az időben felkelni, és a lefekvés se essen eltérő időpontokra.
Kékség, nyugodtság
A kék szín nyugtató hatású. Legyen kék a hálóruhája, az ágyneműje, és az éjjeli lámpa burája is. A falakat azonban ne kékre fesse, mert ez télen hideggé teszi a hálószobát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!