Egyéb

2005.09.12. 00:00

Otthon, ami jó érzéssel tölt el

Vannak olyan házak, ahol – bár először járunk – azonnal kellemesen érezzük magunkat. Más lakások inkább taszítanak, hiába rendezte be őket ízlésesen tulajdonosuk. A jelenség magyarázata a feng shuiban rejlik.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Bánjunk merészen a színekkel, és tarsunk mindig pedáns rendet! A feng shuinak köszönhetően lakásunk otthonosabbá, életünk pedig kiegyensúlyozottabbá válik.
[/caption]Ez az ősi, kínai filozófiarendszer a természet és az ember összhangjának megteremtésén alapul. Eszerint ha a Föld energiáit és a saját energiáinkat megfelelően használjuk, összehangoljuk, akkor a kialakuló harmónia elhozza életünkbe a kiegyensúlyozottságot. A kínaiak hisznek abban, hogy minden tárgyat áthat a csi energiája. A feng shui tanai szerint a környezetünkben lévő tárgyak helyzete serkenti vagy rontja a pozitív energiákat, amelyek meghatározzák egészségünket, gazdagságunkat és szerelmi életünket. Ahhoz, hogy a harmóniát megteremtsük, értenünk kell a formák nyelvén. Ismernünk kell a színek és a különböző anyagok ránk gyakorolt hatását, és tudnunk kell, hogyan hozzuk mindezt egyensúlyba – a kínai térrendezés ugyanis mindent az egyensúly elvére vezet vissza. A harmóniát az ellentétek egyensúlya, azaz a természetet felépítő öt elem: a tűz, a fa, a föld, a fém és a víz egyenlő aránya szolgálja. Ezek az elemek a legkülönfélébb dolgokban: színek, anyagok és formák alakjában jelennek meg körülöttünk. Egyesek közülük táplálják, erősítik egymás hatását, mások kioltják, azaz gyengítik egymást.

Az égtájaknak szintén meghatározó szerepük van a feng shuiban: a négy égtájon belül kilenc szekció van. Mindegyik egy-egy célt jelképez: a délkelet például a gazdagságot, a délnyugat a szerelmet és romantikát. Az égtájak pontos meghatározásához érdemes iránytűt használni. Minden helyiség berendezésénél az a cél, hogy a csi szabadon áramolhasson. A hálószobában például ügyeljünk arra, hogy a tárgyak lehetőleg mindig párban legyenek. Tartózkodjunk a páratlan tárgyak elhelyezésétől, mert a magányosságot szimbolizálják.

Az ágy feje mindig közvetlenül a falnál legyen, a lehető legtávolabb az ajtótól. Ne feküdjünk lábbal az ajtó felé! Ezt a helyzetet a kínaiak „halotti pozíciónak” tekintik, mivel a holtat lábbal előre viszik ki a szobából. Bármennyire divatos a tükör a hálószobában, a feng shui szerint nem jó, ha a tükörből látszik az ágy, ez ugyanis erősíti a hűtlenség veszélyét. A tiszta, kerek, csiszolt kristály magába szívja a fényt, az energiát, és kivetíti a szoba minden csücskébe. Helyezzünk el a hálószobában rózsakristályt vagy vásároljunk olyan hangulatlámpát, amelyről kristályok lógnak le.

Ha szeretnénk, hogy lakásunk otthonosabb, életünk pedig kiegyensúlyozottabb legyen a feng shui segítségével, akkor első lépésként rakjunk rendet magunk körül. Ürítsük ki a lomtárakat és dobjunk ki mindent, ami felesleges. A használaton kívüli dolgok ugyanis elvonják az energiákat a fontos helyekről. A rendrakás után vegyük elő a lakás alaprajzát, és gondoljunk végig minden változtatási lehetőséget. Használjuk a feng shui iránytűjét, a báguát, amely megmutatja, hogy az adott térrésznek milyen szerepe van a lakásban. Ha szükséges, ennek megfelelően rendezzük át a helyiségeket. Bánjunk merészen a színekkel: varázsoljuk otthonunkba a természet árnyalatait.

Végül keressük meg a lakás középpontját, és ügyeljünk rá, hogy ott mindig rend legyen. Mivel ez a terület meghatározza az energiák áramlását, akkor is fontos szerepe van, ha a falakon kívülre, a kertbe vagy a teraszra esik. Ha a fontos alapelveket szem előtt tartva rendezzük át otthonunkat, bizakodhatunk abban, hogy a hatás nem marad el. Nem garantált, hogy életünkben gyökeres fordulat következik be, de ha ezek után valóban otthon érezzük magunkat otthon, akkor már megérte változtatni.

Jodie Foster is a feng shui híve

Az Oscar-díjas amerikai színésznő, Jodie Foster (43) is azok közé a hírességek közé tartozik, akik otthonukat a feng shui alapelvei szerint rendezték be. A nemcsak szépségéről, hanem éles eszéről és intelligenciájáról is ismert sztár számára mindig is fontos volt a magánélet. Bár férjhez soha nem ment, két gyermeke született. A bulvársajtó kutakodása ellenére az apa személye mind a két esetben titokban maradt. Foster nemcsak a családját, hanem otthona nyugalmát is védi a kíváncsi tekintetektől. Mindössze annyit árul el, hogy lakása mindenben megfelel a feng shui elveinek.

ízlésesen tulajdonosuk. A jelenség magyarázata a feng shuiban rejlik. Kocsis Tímea Jodie Foster is a feng shui híve Az Oscar-díjas amerikai színésznő, Jodie Foster (43) is azok közé a hírességek közé tartozik, akik otthonukat a feng shui alapelvei szerint rendezték be. A nemcsak szépségéről, hanem éles eszéről és intelligenciájáról is ismert sztár számára mindig is fontos volt a magánélet. Bár férjhez soha nem ment, két gyermeke született. A bulvársajtó kutakodása ellenére az apa személye mind a két esetben titokban maradt. Foster nemcsak a családját, hanem otthona nyugalmát is védi a kíváncsi tekintetektől. Mindössze annyit árul el, hogy lakása mindenben megfelel a feng shui elveinek. Bánjunk merészen a színekkel, és tarsunk mindig pedáns rendet! A feng shuinak köszönhetően lakásunk otthonosabbá, életünk pedig kiegyensúlyozottabbá válik. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!