Egyéb

2005.09.09. 00:00

Vendéglőben is nyugodtan kérjen teát!

Az alkoholmentes italok közül a tea népszerűsége a legnagyobb. Ma már nemcsak forrón és télen vagy betegen isszák, hanem hidegen, jegesen, sőt akár kellemes délutáni szertartásként is fogyasztható.

N. Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="135"] A tea kiváló méregtelenítő
[/caption]Egyre több teázó nyílik országszerte, és szerencsére a fiatalok körében is mind népszerűbbek ezek a szépen berendezett teaházak és szaküzletek. A folyadékpótlás, a méregtelenítés divatja, az alkoholfogyasztás visszaszorulása a vendéglősök érdeklődését is felkeltette, így ma már a legtöbb helyen az itallapra is felkerült a teakínálat. A választék azonban sok helyütt még szegényes. Pedig a zöldteák, a jázmin-, a hibiszkusz-, a csipkebogyó-, a valódi gyümölcsteák, a bioteák ma már nélkülözhetetlenek a divatos vendéglők kínálatából. Mi a titka az igazán zamatos, aromás tea elkészítésének? Az alapvető feltétel a megfelelő víz. Abban megoszlanak a vélemények, hogy a víz mennyire legyen lágy vagy kemény, de azt minden teakedvelő fontosnak tartja, hogy alacsony ásványianyag-tartalmú és szén-dioxid-mentes legyen. Nem kell sokáig forralni, mert így jobb íze lesz a teának. Csak olyan edényt használjunk,

Tipp: Egy rúd vaníliát vágjon darabokra, szegfűszeggel keverje a feketetea-levelek közé. Tartsa légmentesen záródó dobozban. Pár nap múlva zamatos teát főzhet belőle.

ami kizárólag teakészítésre szolgál. A teáskannát mindig elő kell melegíteni. A különböző teafajták eltérő hőmérsékletű vízben adják ki optimális aromájukat. A zöldtea például 80–85 Celsius-fokot igényel, míg a legfinomabb fajták csupán 65–75 fokot. A teatojást ellenzik az igazi teamániások. A túláztatást is illő elkerülni. A feketeteát mindössze 2–4 percig tanácsos áztatni, a zöldteát pedig 1–3 percig. A tea őshazájában, a Távol-Keleten figyelnek a kannák méretére és anyagára is. Vörösteákhoz mázatlan, zöldteákhoz mázas kannát ajánlanak. A kerámiaedény minél kisebb, annál jobb, és lehetőség szerint ne legyen fél literesnél nagyobb. 

N. Zs. Tipp: Egy rúd vaníliát vágjon darabokra, szegfűszeggel keverje a feketetea-levelek közé. Tartsa légmentesen

záródó dobozban. Pár nap múlva zamatos teát főzhet belőle. A tea kiváló méregtelenítő -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!