Egyéb

2008.02.29. 16:46

A külföldön befizetett utakról is kérhet adatokat az adóhatóság

Az utazási vállalkozásoknak, irodáknak nem kell automatikusan adatot szolgáltatniuk az adóhatóság számára – szögezte le pénteken közleményben a Pénzügyminisztérium.

BAMA

A tárca cáfolja azokat a téves sajtóhíreket, amelyek szerint a hazai utazási vállalkozásoknak automatikusan tájékoztatniuk kellene az APEH-et arról, kik vásároltak nagy értékű utazásokat. A hatályos jogszabályok azt sem teszik lehetővé, hogy az adóhatóság előzetesen adatokat gyűjtsön az utazási irodáktól, utazásközvetítő vállalkozásoktól a későbbi vagyonosodási vizsgálatok céljából. Az APEH a már folyamatban lévő vagyonosodási vizsgálat esetén viszont kérhet információkat a vizsgált magánszeméllyel szerződéses kapcsolatban állt vagy álló adózóktól, így az utazási vállalkozásoktól is.

A hatóság az ilyen jellegű információkat a hazai és a külföldi cégektől egyaránt beszerezheti. Vagyis a hivatal a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alapján a külföldi befizetésekről is adatokat kérhet, ha azokat a már folyamatban lévő vagyonosodási vizsgálat során kívánja felhasználni. Így tehát nem lehet eltitkolni az APEH elől a nagy értékű utazásokat úgy, hogy például valaki egy ausztriai irodával szerződik.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!