Egyéb

2008.02.27. 06:07

Ízes-habos sörtúra Szent Patrik ünnepén

Oscar Wilde és James Joyce szülővárosa kérlelhetetlenül óvja kissé lepukkant, de semmivel össze nem hasonlítható pubjait.

Wlcsek Anna

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Jóllakva, egy korsó sörrel az asztalon szinte kötelező beszélgetésbe elegyedni az idegenekkel – Írországban így természetes – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]Írország fővárosába, a félmillió lakosú Dublinba nem csak a hagyományos ír sörözők, a pubok miatt érdemes ellátogatni. Mégis, aki egyszer eljutott oda, akár szerette a sört korábban, akár nem, egy életre megfertőződik az igazi ír kocsmai hangulattal. Dublinban több mint nyolcszáz pub található, amelyeket azonban nem szabad csak úgy „lekocsmázni”. A pubokba az emberek ugyanis nem inni, esetleg lerészegedni járnak. Legtöbbjüknek kiváló a konyhája, a legjellegzetesebb ír ételeket készítik, melyekhez természetesen sör illik. A habos italt korábban pintben mérték, de néhány éve az írek is átvették az SI-mértékrendszert, így az alapegység itt is a fél literes korsó. A legkedveltebb sörfajták az úgynevezett stoutok, a sűrű, fekete sörök, melyek kicsit kesernyésebbek a világos lagereknél. Kedveltek még az „irish red” nevű vörös sörök, melyek az édes ízvilágot jelentik a serkedvelőknek. A viszonylag alacsony alkoholtartalmú, vöröses árnyalatú italt érdekes módon először külföldi piacon kezdték értékesíteni, de a helyi szomjas torkok is hamar megszerették.

[caption id="" align="alignright" width="220"] Oscar Wilde kedélyesen üldögél az Archbishop Ryan Parkban
[/caption]Jóllakva, egy korsó sörrel az asztalon szinte kötelező beszélgetésbe elegyedni az idegenekkel – Írországban így természetes. A pubok ugyanis a társasági élet fő színterei, ahol nem meglepő, ha a helyiek érdeklődnek az utazó lakhelyéről, nemzetiségéről, úticéljáról. Az ilyen közeledést nem is illik visszautasítani, mert azt zokon veszik. Dublinban a legnevezetesebb látnivaló is a sörhöz, azon belül is a leghíresebb márkához, a Guiness-hez kapcsolódik. A Crane street-en található négyszintes Guiness Hop Store 1759-ben került Arthur Guiness serfőző mester tulajdonába. Az azóta világhírűvé vált márka gyártási folyamatának titkaiba pillanthatnak be a látogatók, akik természetesen nemcsak vásárolhatnak, de kortyolhatnak is a kemény habú testes italból. A belépőjegy árában benne van egy pohár sör, melyet a körpanorámás sörözőben lehet elfogyasztani a legfelső szinten. (Belépő kb. 3200 Ft)

Aki a sörözésen kívül mást is kóstolna Dublinból, érdemes ellátogatnia az Ír Nemzeti Múzeumba, ahol júniusig tart a 11. században épült harcihajó kiállítás. A főutca, az O''Connell Street látványossága a 120 méter magas Fény Emlékműve, amely a város középpontját jelzi. A nemzeti könyvtárban (The Old Library) pedig megcsodálható az a több mint 1200 éves kódex, amely egyike a világ legszebben illusztrált könyveinek. A Book of Kellsben ugyan lapozgatni nem lehet, de a látogatóknak minden nap más-más oldalát mutatják meg. Végül lehetetlen szó nélkül hagyni Dublin két legnagyobb íróját, Oscar Wilde-ot és James Joyce-t, akiknek szobra az Archbishop Ryan Park-ban, illetve az Earl Street-en áll.

Írország nemzeti ünnepét, Szent Patrik napját március 17-én tartják. Az egykori szerzetes, később püspök a legenda szerint nemcsak a pogányságot, hanem a kígyókat is kiűzte az országból. Hittérítő beszédein a háromlevelű lóhere segítségével magyarázta el az embereknek a Szentháromságot, hívei ezért viselik a lóhere jelképét ruhájukon. Hittérítő munkássága miatt a kelta druidák többször elrabolták, de csodával határos módon mindig megszökött. Halála napját nemzeti ünneppé nyilvánították, s az ír kolóniák az egész világon fesztiválokkal ünneplik. A legnagyobb össznépi mulatságot természetesen Dublinban rendezik minden évben. Idén március 13. és 17. között lesznek az ingyenes programok, melyek között jelmezes felvonulások, utcaszínházak, koncertek, tűzijátékok várják a helyieket és turistákat.

A pubokban ruhát is tisztítanak

Senki ne lepődjön meg, ha egy pubnak látszó helyre belépve apró csemege üzletben, esetleg ruhatisztítóban találja magát. Dublinban sok pub a sör és étel mellett fűszereket, dohányt, whiskey-t, bort árul, de néhol még a tisztítandó ruhákat is beveszik. A legnevesebb pubok az ODonoghues, a Doheny & Nesbits, a Temple Bar, a Mulligan, vagy a helyben főzött sört kínáló Porterhouse. A Temple Bar és a Mulligan egyébként már James Joyce 1922-ben megjelent Ulysses című művében is szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!