Egyéb

2008.02.27. 06:09

Utazik a vagyon a vánkosban

Külföldi utazások alkalmával óhatatlanul szembesül az érintett a „készpénz vagy bankkártya?”, illetve a „mennyit érdemes átváltani?” kérdésekkel. Praktikus szempontból természetesen mindenképpen érdemes készpénzt is vinni az útra, legalább az útközben felmerült kisebb kiadások fedezésére.

Wlcsek

Egy hosszabb útra félretett költőpénzt azonban nem feltétlenül szerencsés egy összegben, készpénzben eltenni. Az egész út költségvetését ugyanis ellophatják, elázhat, de mégaz át-, majd visszaváltás is plusz pénzbe kerülhet. A bankkártyákat azonban sokan félnek külföldön használni. Pánikra semmi ok, amennyiben a következő tanácsokat megfogadja. Indulás előtt ellenőrizze a kártya lejáratát, nehogy külföldön nyelje el azt egy automata. Mindig írja fel a külföldről hívható ügyfélszolgálati számot, melyen az elveszett kártyát le tudja tiltatni. Utazás előtt ellenőrizze napi limitet – a külhoni megnövekedett kiadások meghaladhatják a korábban meghatározott értékhatárokat. Ugyan az elektronikus bankkártyákat egyre több helyen fogadják el, a dombornyomott kártyák még mindig kedveltebbek külföldön.

Óvatosan a szállodákkal!

Bejelentkezéskor a hotelek általában elkérik a vendég bankkártyáját, hogy meggyőződjenek az illető számlájának banki fedezetéről, illetve hogy zároljanak rajta bizonyos összeget nemfizetés vagy rongálás esetére. Sok vendég akkor követ el hibát, amikor távozáskor nem ugyanazt a bankkártyát nyújtja át a recepciósnak fizetésképpen. A szálloda ugyanis ilyenkor nem oldja fel az érkezéskor fixált zárolást, ellenben a másik kártyáról levonja az adott összeget. A zárolt összeg ez esetekben nem veszik el, de akár 30 napig is elérhetetlen lesz az ügyfél számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!