Egyéb

2008.02.25. 16:08

Veszélyes Magyarországon autóba ülni

Hazánkban veszélyes autózni – ez derült ki az amerikai Forbes magazin összeállításából, amely szerint Magyarország a hetedik legveszélyesebb a 28 vizsgált európai államból.

Árvay

A lista legjobbja Málta, ahol csupán tízen vesztették életüket 2006-ban. Ez a fölközi tengeri szigetország viszonylag fejletlen úthálózata, és az ország szinte teljes területén érvényben lévő 60 km/órás sebességkorlátozás mellett is dicséretes arány. A legveszélyesebb állam Litvánia. Ott 759 áldozata volt egy év alatt a felelőtlen autózásnak. A balti országokban – Litvánia, Lettország és Észtország – úgy tűnik hagyománya van a halálos vezetési stílusnak, a lista élén állnak, Görögországot, Lengyelországot és Szlovéniát megelőzve.

A legjobb helyzetben lévő országokban jellemzően jó az úthálózat, fiatal az autópark, és a közlekedési kultúra is mintaértékű.A Forbes magazin a hirtelen jött gazdasági fellendüléssel a nagyteljesítményű új járművek megjelenésével magyarázza a volt szocialista blokk tagjainak rossz szereplését. A közlekedés résztvevői, illetve az infrastruktúra egyelőre nem képes megbirkózni az új helyzettel. Közlekedéspszichológusok szerint a jogkövető magatartás hiánya is szerepet játszik a baleseti statisztikák alakulásában. Ahol büntetlenül megúszhatók a kihágások, ott nem csoda az sem, hogy a vezetők 80 százaléka megszegi a szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!