Egyéb

2008.10.07. 17:31

A tengerpartról fel a hegyekbe

Horvátországban ősszel még kellemes a tenger, és programokból sincs hiány

Nonn György

Idegenforgalmi szakemberek állítják, a legszebb, ha a vízparton hegy magasodik, amelyről gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. Ez teszi Rió de Janeirót a világ legszebb, Monte-Carlot a leglátogatottabb városai közé. Nekünk magyaroknak nem kell ilyen messze elmenni. Elég, ha elautózunk Rijekáig, és onnan a hegyekbe fel! Tíz perces kapaszkodás után máris elénk tárul az ormok övezte kis csodafalu: Kastav.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Horvátországban ősszel még kellemes a tenger, és programokból sincs hiány
[/caption]

A legjobb, ha azonnal a Vidikovac étterembe vonulunk, mert annak a teraszáról belátni a Kvarner-öblöt egészen Krk szigetéig. Alattunk Opatia, ahol dédszüleink szintén útlevél nélkül sétálgattak a 12 kilométeres promenádon. A monarchiabeli hangulatot árasztó város strandjain még szeptemberben is fürödni lehet. Míg a parton egy éjszaka 500 kunánál (kb. 18 ezer Ft) kezdődik, a környező dombokon már 150-ért parasztos reggelivel is lehet kapni szállást.

A hegyvidék minden platóján egy-egy középkori vár maradványa áll. A kevés sík területet kis utcákkal, rekonstruált céhes műhelyekkel, pincékkel használják ki ötletesen. Az őszi erdő szerelmeseinek a környék egy Kánaán. Kastavból indulnak a sárga csiga, a kék nyúl és a piros róka kiránduló ösvények, melyek a Loza erdőt szelik át tele különböző alakú sziklákkal, barlangokkal, ősi mészégetőkkel, és a karsztos vidékek egyéb látnivalóival.

Kastav lakói nem értik, hogy négy kilométerre tőlük hogyan zajlik a világ legnagyobb idegenforgalma, míg hozzájuk alig jut el külföldi. Ezért igyekszenek minél több programot szervezni. Nyáron kulturális fesztivál, ősszel gitárfesztivál, Alpok-Adria tenisz-, télen sífutóverseny van terítéken. Pedig ha nincsen külön rendezvény, a környéket akkor is élvezni lehet. A családi hangulatú éttermekben a tenger százféle gyümölcsét kínálják sajátosan, horvát módra elkészítve. De annak, aki a halétket nem szereti, annak ott a prsuta. Ez olyan, mint a pármai sonka, csak éppen rágás nélkül szétomlik a szájban. És ami illik hozzá, a Biska, a fagyöngyből készült pálinka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!