Egyéb

2008.10.29. 13:11

Egy csipetnyi illatozó, gyomorerősítő fahéj

A jóízű, finom illatú fahéj Kínából és Ceylonból származik, ahol egy vadon termő trópusi fa héja adja magát a fűszert.

R. V.

Vágott darabokban vagy őrölt állapotban kerül forgalomba. Az amerikai konyhában népszerű kínai (kasszia) fahéjban a csípős íz dominál. Az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, finomabb ízű. Őrletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető, a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai kb. 1 milliméter vastag és fás.
Nálunk a régi magyar konyhához hűen nemcsak az édes alapú recepteknél, hanem a levesekhez és a sültekhez kínált mártásoknál is használnak belőle egy-egy csipetnyit.

Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, zsírban sült fánk, rizsételek, tejes ételek ízesítéséhez használják. Egészben állapotban kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és egyéb italok készítésénél javasolt.

Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása van. A hurutok ellen kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint. Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény.

A fahéjat őrölt és egész állapotában is fénytől, idegen szagoktól védett, száraz, sötét helyen, jól zárható edényben kell tárolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!