Egyéb

2008.10.11. 06:25

Jómódban jobb az egészség is

Az anyagi helyzet és az egészségi állapot között már gyerekkortól szoros az összefüggés. Ez nem egy általános megállapítás, hanem az eddigi legátfogóbb kutatás legfrissebb eredménye.

Fábos Erika

A napi gyümölcsfogyasztás hiánya, az édes üdítőitalok gyakoribb vásárlása, a fogmosás elhanyagolása, a kevés sport negatív hatású. Ugyanakkor a jómódú fiatalok körében magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás, és korábban kezdik a szexet.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A magyar fiúkat utolérték a lányok az alkohol, a cigaretta és a kábítószer kipróbálását illetően. FOTÓ: AFP
[/caption]Az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” megnevezésű kutatás összesen 204 ezer 11, 13 és 15 éves fiatal részvételével zajlott Európa és Észak-Amerika 41 országában. Ezzel az esetszámmal ez a felmérés a mai napig a legátfogóbb adatokat nyújtja az iparosodott országokban élő fiatalok egészségével, egészségmagatartásával kapcsolatban.

A jelentésből kiderül: a fiatalok egészsége és egészségmagatartása terén jelentősek az egyenlőtlenségek Európában és Amerikában is. Komplex összefüggés figyelhető meg a serdülők egészsége és a családok szociális és gazdasági helyzete között. Magyarországon az ÁNTSZ Gyermekegészségügyi Intézete vett részt a felmérésben. Németh Ágnes, a kutatás hazai vezetője azt mondta: a nemek között is jelentős az eltérés. abár a lányok gyakrabban fogyasztanak egészséges ételeket, és körükben alacsonyabb a túlsúlyosság aránya, mégis jellemzőbb rájuk a saját testükkel való elégedetlenség és ezzel párhuzamosan a súlycsökkentő eljárások alkalmazása. Az Észak-Európában élő fiúkra jellemzőbb a jó mentális egészségi állapot. A nyugat-európai fiatalok és az észak-európai fiúk rosszabb kapcsolatról számolnak be családjukkal, viszont kortárskapcsolataik erősebbek, mint a Kelet- vagy Dél-Európában élő társaiké. A jelentés kihangsúlyozza az elhízás magas arányát Észak-Amerikában, a viszonylag alacsony gyümölcsfogyasztási arányt Észak-Európa egyes részein.

Magyarország a középmezőnyben

Hazánk a legtöbb témában a középmezőnyben helyezkedik el. A lányok és az idősebb fiatalok kevésbé érzik magukat egészségesnek a többi országban élő kortársaikhoz képest. A rizikós magatartások terén a fiúkat utolérték a lányok, például az alkohol, a cigaretta és a kábítószer kipróbálását illetően. Magyarországon kevesen reggeliznek, ami egészségtelen. A lányok többet fogyókúráznak, a fiúk viszont többet mozognak. A magyar fiatalok a 41 ország átlagához képest nem tévéznek sokat, de ritkábban járnak vendéglőkbe, klubokba, ami annyiból pozitív, hogy így kevesebbet isznak, dohányoznak és kábítószereznek.

A családok anyagi helyzete és az egészség, illetve az egészségvédő viselkedés közötti egyértelmű kapcsolat egybecseng az önminősített egészségi állapotra, a napi gyümölcsfogyasztásra, az édes üdítőitalok fogyasztására, fogmosásra és fizikai aktivitásra vonatkozó korábbi eredményekkel. A jómódú fiatalok körében emellett azonban magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás, a korai szexuális aktivitás, lányoknál a fogyókúrázás, illetve Kelet-Európában a verekedés és az iskolai erőszak aránya is. E tekintetben Magyarország kivételt jelent. A fenti ellentmondások miatt nem adható egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy vajon a jómódú fiatalok egészségesebbek-e.

A vizsgálat ugyanakkor részletes adatokkal szolgál a fiatalok egészségéről: észlelt egészségi állapot; dohányzás és kannabiszhasználat, alkoholfogyasztás, szexuális egészség, fizikai aktivitás, táplálkozási szokások, túlsúly, testtel való elégedetlenség, testtömeg-kontrolláló viselkedés, szájhigiénia, iskolai bántalmazás és verekedés, balesetek, szülőkkel való kapcsolat és életkörülmények. Az eredmények számos fórumon hasznosíthatók, például a törvényhozásban, egészségvédelemben, oktatásban, illetve a civil szférában – állapította meg az ÁNTSZ a kutatással kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!