Egyéb

2008.10.11. 06:20

Valójában a férfi a gyengébb nem, és szüksége van a női támaszra

A férfiak átlagosan hét évvel korábban halnak, mint a nők – állítja a rostocki Max-Planck Intézet egyik tanulmányában. A világszerte tapasztalható jelenség az ipari országokra éppúgy igaz, mint a harmadik világra. (Japánban is, ahol a várható élettartam magasabb, a férfiak öt-nyolc évvel korábban halnak meg.) Az intézet felmérése szerint a világ demográfiai adatai az elmúlt években nagyságrendileg nem változtak.

P. A.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az erősebb nem képviselői nagyobb terhelésnek vannak kitéve a munkahelyen. FOTÓ: AFP
[/caption]A férfiak korábbi halálozásának egyik oka rizikósabb életvitelük lehet. A táplálkozásra, a mozgásra, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzésére a nők jobban figyelnek. Ezt támasztja alá az az eredmény is, hogy a házas férfiak egészségesebben élnek, mint az agglegények. A házasságban élők inkább törődnek testükkel, lelkükkel és kapcsolatukkal, emellett pedig vész esetén van kire támaszkodniuk. Ez ugyanúgy igaz a párkapcsolatban élőkre is; a nők észben tartják az orvosi ellenőrzési időpontokat, és az életmódváltozásokat is inkább ők kezdeményezik.

A munkakörülmények is a nőknek kedveznek: az erősebb nem képviselői nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Gyakrabban dolgoznak zajos, koszos környezetben, szélsőséges körülmények között. Sok családnál egyedüli kereső a férj, azaz a családi kassza bevételét ők teremtik elő, de eközben segítenek a házimunkában és a gyereknevelésnél is.

Ezen okok miatt a férfiak nagyobb rizikóval lesznek súlyos betegek, mint a nők. A kutatók úgy vélik: a halálozási különbség visszaszorításának egyik lehetséges módja a munkahelyi egészségügyi megelőző rendszer lenne, ahol a férfiak csoportokban orvosi tanácsot kapnának a megelőzésre, és az egészségmegőrzésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!