Egyéb

2008.12.21. 11:20

Négyükkel minden nap ünnep

Gesztes Ágnesnek a 11-es a szerencseszáma: a 11. hónapban, 11-én, 11 órakor születettek gyerekei. Rögtön négyen érkeztek, pedig csak egy kislányt akartak, a két fiú mellé.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Bernadett, Bertalan, Gábor és Péter – a Gesztes család legkisebb tagjai – most azon versenyeznek, ki tud többet hízni - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Nagy az izgalom a Madarász Utcai Gyermekkórház koraszülött osztályán. A felfordulást a Gesztes ikrek okozták: bár az osztályon nem ritkaság, hogy ikrek érkeznek, na de hogy egyszerre négy, az még a sokat látott nővérkéket is lázba hozza. A picik az Állami Egészségügyi Központban születtek november 11-én, pár nappal később érkeztek ide. Bernadett, Bertalan, Gábor és Péter – a Gesztes család legkisebb tagjai – most azon versenyeznek, ki tud többet hízni. A legmosolygósabb – a kislány – áll az élen, és egyelőre Péter van kicsit lemaradásban. Igaz, ő is jól eszik, de nagyon szeret mocorogni, így amíg a többiek nyugodtan szundikálnak, ő lemozogja, amit megevett. A gyerekek nem csak ebben különböznek. Hiába ikrek, csak Gábor és Péter egypetéjű, így csak ők lesznek egyformák.

„Nyolc kiló negyven deka a cél – mondja Gesztes Ágnes, a négyes ikrek anyukája. – Akkor mehetünk haza, ha mindegyik baba eléri a 2 kiló 10 dekát, úgyhogy minden grammnak nagyon örülök. Kicsit szomorkodtam, amikor kiderült, hogy nem otthon karácsonyozunk, de négy gyerek mellett túl sok idő nincs gondolkodni, gyorsan elmúlt a rosszkedvem is. Sok karácsonyunk lesz még, amióta pedig megszülettek és mindannyian egészségesek vagyunk, végül is minden nap ünnep nekem.”

Geszteséknek már van két gyermeke. A 15 éves nagyfiú, Norbert, Ágnes előző házasságából született, a két és fél éves most már középső Tamás pedig Lászlóval közös, ahogy az ikrek is. A házaspár már akkor tudta, hogy még egy családtagot szeretnének, amikor Tomit várták. „Két fiú után nagyon szerettünk volna egy kislányt is, ezért vágtunk bele még egyszer a mesterséges megtermékenyítésbe – mondta Gesztes Ágnes. – A férjem mondogatta, milyen jó lenne, ha ikreink lennének. 36 éves vagyok, tudtuk, hogy még egy terhesség nemigen fér már bele az időnkbe. Mondjuk, mindig lestem a férjem kívánságait, na de ezt tényleg kicsit túlteljesítettem” – nevet.

Ágnes az első vizsgálatnál még úgy tudta, egy gyermeket hord a szíve alatt. Aztán az ultrahangon kiderült, nem egyet, hármat. Háromszoros volt az öröm. A házaspár orvosa azonban ismertette az ikerterhesség kockázatait és ettől kicsit meg is ijedtek. Hát még akkor, amikor két hét múlva az újabb ultrahangon azzal szembesültek: nem is három, hanem négy gyerek érkezik majd. „Tényleg sokkoló élmény volt – mondja az anyuka. – Tudtam, nagyon kell vigyáznom rájuk, és azt is megtudtam, hogy innentől kezdve szigorú ágynyugalom jön. A 32. hétig folyamatosan feküdtem, még a kisebb sétákhoz is orvosi engedély kellett, és nap, mint nap azért drukkoltam, hogy a következő hetet is a pocakomban töltsék a babák. Nagy boldogság, hogy sikerült, ezért fáradtnak sem érzem magam. Úgy érzem, az erőmből is négyszer annyi van.”
 
Gesztes Ágnesnek volt ideje hozzászokni a sok gyerekhez. Tanárként mindig sok volt körülötte. Tudja persze, hosszú évekig csak a saját gyerekeit fogja tanítani, ám kicsit sem bánja, igaz, azt még elképzelni sem tudja milyen lesz, amikor a négy gyerek négyfele indul majd el. „A férjemnek sem könnyű menedzselni ezt az új helyzetet. Gondoskodik a két gyerekről, és hozzánk is jön, amikor csak tud. A hétvégén a két nagyobbal kimentünk a karácsonyi vásárba a Vörösmarty térre. Fél éve sehol nem voltunk így együtt. Aztán egyszer csak, ahogy ott nézegelődtünk belém nyilallt, hogy már nem kettő, hanem hat gyermekem van. Eddig ez olyan elméleti volt, és annyira lekötötte a figyelmemet az aggódás értük, hogy ez nem is jutott el a tudatomig. Tudom, hogy kapunk egy gondozónőt, aki majd segít, de hatvan négyzetméteren lakunk és jövőre akartunk építkezni. Fogalmam sincs még, hogyan tudjuk ezt kivitelezni a négy kisbabával, pedig muszáj lesz, hiszen nem férünk el nyolcan ekkora helyen. Szóval a megoldandó feladatok csak most jönnek, de mi, akik tudjuk, mit jelent hiába vágyni egy kisbabára, megtanultuk: ha ők vannak, minden van, a többit pedig megoldjuk valahogy.”

Minden hatvanezredik terhességre jut egy négyesiker

Normál teherbe eséssel Magyarországon 80 szülésre esik egy ikerterhesség, 6400 szülésre egy hármas iker, 60ezer terhességre egy négyes. Legtöbben ötösikrek születtek nálunk: először 1933-ban, az elmúlt 25 évben pedig kétszer. Négyes ikrek 2007 májusában születtek utoljára. Bár az elmúlt évtizedekben több rekordterhességet jegyeztek fel, napjainkban mindössze két olyan esetet ismernek, ahol mind a hét gyermek életben maradt, és egészséges fejlődésnek indult. 1997-ben születtek a McCaughley hetesikrek (négy fiú és három lány) Angliában, 2008 augusztusban Egyiptomban, Alexandriában szült egy földműves felesége hetesikreket. 1998-ban az Egyesült Államokban, Houstonban, 2000-ben Szicíliában nyolcasikrek is születtek, de az amerikai esetben hét, Olaszországban hat pici maradt életben. A Guinness rekordok könyve szerint 1971-ben Rómában egy olyan asszony terhességét szakították meg, akinek a méhében 15 magzat volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!