Egyéb

2012.08.01. 00:00

V. Ördögkatlan Fesztivál - állandó programok

V. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL 2012. augusztus 1-5. KISHARSÁNY - NAGYHARSÁNY - PALKONYA - SZOBORPARK - VYLYAN TERASZ

BAMA

Az alábbiakban a helyszínek állandó, minden nap elérhető programjairól olvashat. Ha valamelyik nap programjára kíváncsi, kattintson a megfelelő napra:
- augusztus 2., csütörtök
- augusztus 3., péntek
- augusztus 4., szombat
- augusztus 5., vasárnap

======== NAGYHARSÁNY ========

LONDON 2012 - Faluközpont
Nincs mese, augusztus első hetében javában zajlik a londoni olimpia. Vendéglátós Kálmánunk kolbászával, sörével szemben egy méretes sátrat állítunk fel, ahol folyamatosan vetítjük az olimpia eseményeit. Ha nem akarsz lemaradni az olimpiáról, gyere az Ördögkatlanba!

KIÁLLÍTÁSOK

Bajnokok nyara - Faluközpont, olimpiai sátor
Az elmúlt száz év legjelentősebb magyar sportolóiról láthatsz sporttörténeti kiállítást, melyet grafikusunknak, Németh Leventének és a Magyar Sportmúzeumnak köszönhetünk. A sok felesleges reklám helyett nézegetheted a régi fotókat, böngészgetheted az adatokat, ki hányszor, hol, mikor… Puskás Öcsitől Egerszegi Krisztináig, Gerevich Aladártól Janics Natasáig…
A legenda folytatódik - Helytörténeti Múzeum (hátsó szoba + fészer)
"Örökös tagjaink" (Kiss Tibi, Cseh Andris, Simon Edina, Surman Edit) csak festenek, a lányok kerámiamadarakkal-virágokkal csinosítanak… Hozzájuk csatlakozik egy-egy ecsettel Rutkai Bori és Sárkány Sándor.
Tűnékeny
"Négy szárnyuk százfelé lobog, pedig egyhelyben kavarog..." Simon Edina és Surman Edit kiállítása a faluközpontban.
Egy település története: Nagyharsány - Faluközpont, Helytörténeti Múzeum
Hihetetlenül érdekes kiállítás, Kanász Imre hozta össze.
Színház az egész… - Koncz Zsuzsa (1941-2012) - Narancsliget
A legnagyobb magyar színházi fotográfus képei. "Ez nem a száguldó riporter sietős jelenléte. Ez a türelmes vadász várakozása, aki a belső történésre vár. És ez a történés ott van minden tekintetben." (B. L.)
Nemes-Rutkai Traktorraktár - Narancsliget
Az ifjú képzőművész-pár (Rutkai Bori és Nemes Péter) a garázsban és a mellette lévő kicsi kuckóban kiállít (festményeket, horgolt és festett objekteket, reliefeket, fényképészeti- és kultúrgraffitiket), alkot, süt-főz, néha megpihen - mi meg nézzük őket meg a műveket és megesszük, amit főztek).
Gyermekképet a gyermekeknek - Narancsliget
A Kády Galéria festményei gyerekeknek és szüleiknek
Didier Delannoy (FR) - Faluközpont
Az Egyesült Államok, Oroszország, Quebec után Nagyharsányban - minden kép a Nőről szól.
Balogh Tünde: Megfestettem zsebkendőmet - Faluközpont
Régmúlt idők szövetei, zsebkendők, hártyavékony textúrák rétegződnek egymásra, vonják be, libbentik fel a gyerekkor emlékfoszlányait.
Textilmozaik indián motívumokkal - Faluközpont
Az alkotások minden eleme az amerikai őslakos indiánok életének szimbólumait, használati tárgyait mutatja be.
"Mesélő rajzok" - Faluközpont, Esélykikötő
A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány és Művészeti iskola kisdiákjainak kiállítása
Az "Egymásra lépni tilos" című alkotói pályázat kiállítása - Faluközpont, Esélykikötő
A Pályázat mottója: Legyen a tolerancia természetes, a diszkrimináció "ciki"!
Az Amnesty Magyarország plakátkiállítása - Faluközpont, Esélykikötő
Az Amnesty International elmúlt 50 évének híres plakátjai
Vasárnapi ebéd (Ramadántól Karácsonyig) - Faluközpont, Esélykikötő (fotókiállítás)
Bevándorló Budapest - Faluközpont, Esélykikötő
Fotókiállítás Magyarországon élő bevándorlókról

CSALÁDI PROGRAMOK:

Mesekotyvasztó - Narancsliget
Végy egy nagy adag bátorságot, adj hozzá kétszer annyi önfeledt játékot, egy kiskanálnyi zenét, egy marék nyelvtörőt, egy cseppnyi fantáziát, öntsd nyakon egy kis tánccal, ne sajnáld belőle a jókedvet, ízesítsd nevetéssel, ügyes kézzel keverd-kavard, majd hagyd, hogy az ízek összeérjenek és falatozz velünk jóízűen. Tunkolj a Katlanban! Sok szeretettel várják az apró katlanozókat Varga Anikó és barátai a nagyharsányi Narancsligetben nap mint nap!
KÁDY Műhely - Narancsliget
Képzőművészeti és filmes tábor gyerekeknek - a Kády Galéria az idén is várja a 6-14 éves alkotni vágyó gyermekeket (előzetes jelentkezés: [email protected]).
Hétpróba az Esélykikötőben (augusztus 3-5. 14.00-19.30) - Faluközpont
Itt olyan szervezetek kaptak helyet (az esélyegyenlőség, az emberi jogok tudatosítása, a környezetvédelem, az önkéntesség területéről), amelyek szeretnék megismertetni munkájukat, és játékos feladatokkal szórakoztatni a látogatókat. Minden vállalkozó kedvű Utazó- rendezvénylátogató- kap egy "útlevelet"…
SZOCIOPOLY - Gazdálkodj, ahogy tudsz! - Faluközpont, Esélykikötő
Bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, feketemunkából szerezhető jövedelem. Játékmesterek: Esélyek Háza, Üres Tér Társulat, Emberség Erejével Alapítvány önkéntesei
OLVASÓLIGET - Faluközpont, Esélykikötő
A Kupé Egyesület jóvoltából ebéd után a fák alatt olvashatsz, beszélgethetsz, akár verselhetsz is, de az árnyékban mélázhatsz is az élet dolgairól. Komlós Attila fotókiállítását se hagyd ki!
GÓLYALÁBON - Faluközpont (minden nap 16.00 órakor)
Nagykanizsai csapat tanít bennünket járni - gólyalábon. Öt nap alatt akár meg is tanulhatunk.
BUSZ-SZÍNHÁZ - minden nap, véletlenszerűen
Egyszerűen őrület! Az ártatlan utas felül a buszra, és ha szerencséje van, felszáll vele Kapa, Pepe, Köles Feri, Thúróczy Szabi, Göttinger Pali és alkalmi színészcsapatuk, akik háromnegyed óra alatt (Kisharsány - Palkonya menetidő) megőrjítik az utazóközönséget (és valószínűleg a sofőrt is). Ne hagyd ki, utazz folyamatosan, hátha kifogod.

KATLAN-EXTRA

BEREMEND VÁR!
Csobbanás a strandon / Az ország legdélibb pontja (kopjafa!) / Iskolatörténeti kiállítás / Kovács Műhely / Megbékélés Kápolna
Strandkoncert: Melodisztik (augusztus 2. 17.00)
Strandelőadás: Mese a négyszögletű kerek erdőről - Szentesi diákszínjátszók (augusztus 3. 17.00)
www.beremend.hu


======== SZOBORPARK ========

Minden nap 10.00 órától Ördögtúra indul a Duna-Dráva Nemzeti Park szakszerű vezetésével. 75 védett növényfaj (közülük 4 kizárólag itt fordul elő hazánkban), gyönyörű panoráma, a legendabéli Ördög ekéjének nyomai... - karszalaggal: 400ft/fő


======== KISHARSÁNY ========

FOCIPÁLYA
GALAPIAT CIRQUE (FR) - Cirkusz-színház
Az idei Ördögkatlan szenzációja: a társulat művészei a francia Nemzeti Cirkuszművészeti Iskolában, majd a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban tanultak, és 2008-ban létrehozták első közös produkcióját, a Risque ZérO-t, ezt látjuk Kisharsányban.

ÓVODAUDVAR
ÖRDÖGTÁNCOK - kortárs tánc műhely
Az izreli Hagit Yakira, a londoni Trinity Laban Konzervatórium tanára délutánonként a felnőtteknek, délelőttönként a gyerekeknek tart foglalkozást. Magával ragadó egyénisége és a pályán egyedülálló stílusa miatt százak keresik fel az óráit Bécstől Jeruzsálemig. A workshop-ra jelentkezőket a http://ordogtanc.blogspot.com/ címen fogadják.

KIÁLLÍTÁSOK
NYUGDÍJASKLUB - Graffitifotók
Szabados László kiállítása - 12 ország furábbnál furább graffitijei
TEMPLOMKERT - A Villányi hegység és az Ormánság természeti szépségei
Profi túrázók amatőr fotói

KOVÁCS UDVARHÁZ - MEDIAWAVE
…Európa legkisebb agrár romkocsmája… műhelyek - művészeti, kézműves, újrahasznosító… ahol minden emberléptékű és személyes… bemutatók - koncertek, színházak, kiállítások… semmi szenzáció és tömeg, csak jóérzés és hangulat… Csak akkor gyere, ha erre vágysz!
MEDIAWAVE MŰHELYEK
Az udvarház és a falu többféle művészeti műhelymunkának ad otthont, amelyből a FILMesek, FOTÓsok, ÉPÍTÉSZek és MUZSIKUSok tevékenysége közismert, több évre visszanyúló. A műhelyfoglalkozások többsége a délutáni órákban érhető el, általában a 14-18 óra közti időszakban!
- REART - A pécsi Labor ökodesign műhelye és látványvarrodája (udvar)
Recycling foglalkozások gyermekeknek, ökodesign shop és átalakító műhely: hozz izgalmas anyagot, ruhát, formát, akár egy törött konyhai darabot és együtt újrahasznosítjuk!
- RE-LIKVIA Műhelyek (disznóól)
Az idei MEDIAWAVE Fesztivál újrahasznosító pályázatának nyertesei közül a következők tartanak műhelyeket: Kecsek Alkotói Közösség (újhasznosított nyakláncok, kitűzők készítése), Városi Túlélő (kávézacc táskák, ruhateregetős ruhák testre illesztése), stb.
Vizsolyi Bibliakészítő Műhely (udvar)
Daruka Mihály segíti bevezetni az érdeklődőket a papírmerítés és ősi nyomtatás rejtelmeibe. A vizsolyi biblia első lapjának kinyomtatására is alkalom nyílik.
TAPPANCS MŰHELY (udvar)
Játszó kóta kicsiknek és nagyoknak! Térj be hozzánk délutánonként! Megmozgatunk kívül-belül!
KONFESZT-KARAVÁN (udvar)
Helyi közösségek feltérképezése, kutatási eredmények, helyi re-akciók, a közösség leépítés nem követendő módszerei…
NARKISSZOSZ ÁTADÓ- ÉS AVATÓGÉP
Pettendi Szabó Péter (egyébként fotográfus) hasznos és praktikus projektje, amely remélhetőleg megoldja protokoll iránti vágyainkat. Használjuk egészséggel.
    

KIÁLLÍTÁS
"Régi idő" - Gyetvai Zoltán fotókiállítása (Losonc, Felvidék, Szlovákia)
Gyetvai Zoltán felvidéki fotográfus "Régi idő" című kiállítása a barát és pályatárs Agócs Gergely (népzenész, népzenegyűjtő) felvidéki hangi leletmentő munkájának vizuális lenyomata.
CSERE-BERE PLACC (udvar)
 Az Udvarházban minden nap kora délutántól beindul az ősi cserkereskedelem: ruhateregetés, könyv- CD- és játékcserebere. Hozz magaddal "portékát", amit akár helyi finomságokra is elcserélhetsz!
Közreműködik a Vaskakas - Patyolat Alkotóház
BAROMFIUDVAR
Rendhagyó állatsimogató, nem csak a városi gyerkőcöknek a hajdan módos parasztporta udvarán.

BUSZ-SZÍNHÁZ - minden nap, véletlenszerűen.


======== VYLYAN TERASZ ========

VYLYAN-KIÁLLÍTÁSOK
Művészi hordók
A  művészi hordók ötlete együtt született az Ördögkatlannal.  Képzőművészeket kértek fel arra, hogy leheljenek életet a "kiszolgált" boroshordókba. Az alkotások alapanyaga a borok érleléséhez használt 225 literes (közismertebb nevén barrique) tölgyfahordó.
    
Böröcz András kiállítás
Szinte törvényszerű, hogy a NewYork-ban élő képzőművész és a Vylyan Pincészet egymásra talált. Böröcz munkásságának egyik központi figurája a hordó, a hordóemberek élete és egy olyan világ ("Barreled World), amely a hordókból született.
A fesztivál egyik díszvendégeként Böröcz a Vylyan pincében mutatja be "Haydn Hordói" című rendhagyó performanszát Szemző Tibor közreműködésével, kiállítja a hordók életéről szóló rajzsorozatait és két új Művészi Hordó szobrát.
KisHáz csoport: Stop-motion - land-art installáció egy tölgyfára


======== PALKONYA ========

Nulladik napi nyitány július 31-én este a Haraszti Pincében
BUSZ-SZÍNHÁZ - nap mint nap, véletlenszerűen, pont jókor.
Henics Tamás és a Cifra Műhely fotó-kiállítása - Cifra Udvar
Henics Tamás olyan képeket mutat nekünk, melyek a Kalotaszegen már-már otthoniként bolyongó fotográfus szemei elé tárulnak - de nem feltétlenül a főbb turisztikai útvonalak mentén.
Gasztro-terasz - Cifra Udvar
A fesztivál ideje alatt 10 órától 24 óráig házi rétes-lángos-sajt, ahogy nagyanyáink készítik. Népi ételek, helyi borok…
Gyermeknéptánc és népi játékok tanítása - Cifra Udvar
Mert a régiek sok mindent tudtak, amit mi naponta feledünk. Nem árt minden életkorban újból és újból időt szánni a hagyományok megismerésére, gazdagodni általunk, hagyni, hadd virágozzanak odabent. Lépünk, zárunk, ugrunk, hajjj! Nap mint nap 13.30-tól 15.30-ig
Moldvai csángó kiállítás (augusztus 4-5.) - Cifra Udvar
Dj szettek a palkonyai borászoktól, levezető szabad zenélés - Haraszti Pincészet
Örömzene, szabad improvizációk, jammelés, friss levegő, jó borok és jó kedv az éjszakában
Tenke István kiállítása - Haraszti Pincészet
Gyermekkönyvillusztrációk Zsubori Ervin mesekönyveire
Gyerekkuckó - Ifjúsági Klub
A gyerekkuckó vár minden fiatalt és felnőttet, aki szeret kézműveskedni, lufit hajtogatni vagy szívesen bekacsolódik interaktív társasjátékokba. A kuckó 6 és 16 év közötti gyerekek felügyeletét is vállalja.
Hatok: ÖRDÖG - Ifjúsági Klub
A regionalista művészeti csoport kiállítása a "tűz", mint őselem tematikáját dolgozza fel.
Pácser László iparművész illatszirom kiállítása - Hárságyi Pincészet
A nyár illatainak esszenciális kivonata
Gomba Udvar - Pincesor 23.
Gyógygombáktól az erdei gombákig, bemutató terem a fejlődésüktől a hasznosításig, kóstoló, gomba étkek. Vizuális és gasztronómiai meglepetések, élmények!
Garamvári Gábor fotókiállítása: 4 in 1 - Mayer Pincészet
4 nap, 4 különböző kiállítás, 4 megnyitó, 4 találkozás az alkotóval és mindez 1-ben, az Ördögkatlan Fesztiválon.


======== KATLAN-EXTRA VILLÁNYKÖVESD ========

A faluközpontban is áll majd egy katlanszínpad, ahol esténként (19.00 órától) koncertek lesznek. Augusztus 3-án a Csángálló, 4-én este az Apnoé és az Immigrants zenekar játszik, 5-én Lenthár Balázs énekel Tom Waits-dalokat. A katlanbusz természetesen megáll. És már csak a gyönyörű pincesor miatt is érdemes leszállni.


======== KÖZLEKEDÉS ========

Pécsről Nagyharsányba és Kisharsányba félóránként-óránként busszal, Palkonyára vonattal lehet eljutni. Pécsről, a Budapestről 16.45-kor és a 20.45-kor érkező IC-hez igazodva a vasútállomásról különbuszok indulnak a Katlanba, éjjel, a programok végeztével pedig indulnak vissza Pécsre (mindkét irányba: Siklós és Villány felé is).
Idei kedvezmény: a MÁV-START Zrt. az V. Ördögkatlan Fesztiválra utazóknak 33%-os alkalmi menettérti kedvezményt nyújt a teljesárú jegy árából, másodosztályon (részletek a honlapon)!
A falvak között karszalaggal ingyen igénybe vehető KATLANBUSZ jár (menetrend a honlapon).
VeloSophie - biciklikölcsönző
Harmadjára hozzák el vasparipáikat, hogy a bringázni akaró közönség nyergükbe pattanhasson. A kölcsönzőpontok idén is a már megszokott helyeken várnak a fesztivál látogatóira.
" Nagyharsányban a Főtéren
" Kisharsányban a Kovács Udvarháznál
Telekocsi: spórolj benzint avagy légy környezettudatos - gyere telekocsival! Szervezd a honlapunkon!


======== SZÁLLÁS ========

Sátorozni Nagyharsányban (a sporttelep mellett) és Kisharsányban lehet napijeggyel / bérlettel. Itt őrzött, WC-vel, tusolóval ellátott sátorozó helyek találhatóak (600ft/nap/fő).
Panziók, magánházak: a három faluban és a környező településeken található szállások listája
a honlapon olvasható.

KISHARSÁNY - NAGYHARSÁNY - PALKONYA - SZOBORPARK - VYLYAN TERASZ -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!