Egyéb

2014.07.09. 15:59

Hogyan lehet vásárolni és eladni az interneten?

Már most is számos lehetőség adódik arra, hogy ne csak vásároljunk különféle termékeket, hanem el is adjuk megunt dolgainkat. Ezen apróhirdetési oldalak leghatékonyabb képviselője a Jófogás.hu, amelynek jó hírét 2010-es megjelenése óta 1,5 millió eladó és vevő terjeszti

BAMA

Az internet, amely alig több mint 20 éve jelent meg a világon, és igazándiból csak az elmúlt évtizedben gyorsult fel a terjeszkedése Magyarországon, mára mindennapjaink része lett. Kezdetben csak az informatikusok játékszere volt, később a technológia iránt érdeklődő szélesebb közönség is rácsatlakozott, egyre többen olvasták ott a legfrissebb híreket, néhány éve pedig az iWiW, a Facebook és más hasonló szolgáltatások révén a barátok és ismerősök közötti kapcsolattartás elsődleges felületévé vált.

Hazai és nemzetközi forgalmi adatok egyaránt azt mutatják, hogy a vásárlás az a következő terület, amelyet az internet meghódít. Már ma is egyre többen vásárolnak ott koncert- vagy vonatjegyeket, de egyre gyakrabban már bútorainkat, autóinkat, könyveinket, háztartási gépeinket, sőt akár háziállatainkat is itt szerezzük be.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért jó ez nekünk? A válasz nagyon egyszerű! Ahelyett, hogy el kellene zarándokolnunk valamilyen városszéli nagyáruházba, jóval egyszerűbben, rövidebb idő alatt, kevesebb fáradtsággal intézhetjük el kisebb vagy nagyobb bevásárlásainkat. Ami pedig a legfontosabb, hogy mivel használt, de jó állapotú termékeket vásárolunk, ezek minden esetben lényegesen olcsóbbak, mint a bolti, új darabok. Így például egy babakelengye beszerzése is csupán a töredékébe kerül annak, mintha mindenből vadonatújat vennénk.

Természetesen már most is számos lehetőség adódik arra, hogy ne csak vásároljunk különféle termékeket, hanem el is adjuk megunt dolgainkat. Ezen apróhirdetési oldalak leghatékonyabb képviselője a Jófogás.hu, amelynek jó hírét 2010-es megjelenése óta 1,5 millió eladó és vevő terjeszti, akiknek jelentős része rendszeresen visszalátogat az oldalra, hogy értékesítsen valamilyen megunt holmit, vagy épp ellenkezőleg, böngésszen mások kincsei között. Ez nem is csoda, hiszen az oldalon egyszerűen böngészhetünk sokszázezer különféle termék között, amelyeket tetszés szerint csoportosíthatunk lelőhely - település vagy régió -, illetve kategória szerint is.

Ennél nem sokkal bonyolultabb a hirdetések feladása sem, amelyhez regisztráció nem, csupán egyetlen email cím szükséges. A magától értetődő mezők - mint például név vagy irányítószám - kitöltése után egy körülbelül egysoros, valamint egy hosszabb leírást kell megalkotnunk az eladni kívánt tárgyunkról. Míg a rövid leírás a lényege a figyelemfelkeltés - ez jelenik meg akkor, amikor kilistázzuk egy terület vagy kategória összes hirdetését -, addig a hosszabb csak akkor látható, ha valaki rákattint a termékünkre. Épp ezért míg a rövid leírásban csak a legfontosabb tulajdonságot, addig a hosszabban minden apró részletet érdemes leírni, hogy ezzel is növeljük annak esélyét, hogy a vásárlók minket válasszanak. Ennek érdekében szintén fontos a reális ár meghatározása, amelyet könnyűszerrel megtehetünk, ha akár csak gyorsan végigpörgetjük a kategória hasonló hirdetéseit - az állapot vagy a kor ismeretében aztán már egyszerűen eldönthetjük, eladásra szánt kincsünk valójában mennyit ér. Ha ezzel is megvagyunk, már csak egyetlen, de annál fontosabb feladatunk marad hátra: saját készítésű, azaz nem internetes katalógusból letöltött képet mellékelhetünk hirdetésünkhöz. Ez nagyon erősen ajánlott, hiszen a fotóval - különösen a több fotóval! - hirdetett termékek a felmérések szerint sokkal hamarabb találják meg gazdájukat, mint a "képtelenek". Mivel ma már szinte minden telefonban van fényképezőgép, ezért különösebb erőfeszítés nélkül készíthetünk elölről, hátulról, felülről vagy akár alulról fotót eladni tervezett tárgyunkról. Ha pedig okostelefonnal rendelkezünk, akkor érdemes letöltenünk a Jófogás.hu alkalmazást, amellyel a számítógép bekapcsolása nélkül is, néhány perc alatt adhatunk fel hirdetést - a vásárlás és eladás sosem volt még ilyen egyszerű tehát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!