Egyéb

2015.12.21. 09:00

Óvatosan járjunk a téli erdőn!

Az év utolsó időszaka a pihenésről, a társas együttlétekről szól, ilyenkor szívesen kerekednek fel a családok, baráti közösségek, hogy kiránduljanak az erdőben. Ahhoz, hogy az élmény zavartalan legyen, érdemes néhány körülményre tekintettel lenni.

BAMA

A tél a fakitermelés időszaka, ilyenkor a beavatkozások kisebb megterhelést jelentenek a pihenő természet számára. Ha télen látogatjuk meg az erdőt, nagy valószínűséggel találkozhatunk munkát végző emberekkel, gépekkel. Amennyiben halljuk vagy látjuk, hogy a közelünkben fakitermelés folyik, érdemes biztonságos távolságban elkerülni a helyszínt. A Mecsekerdő Zrt. a jelzett turistautak és a közlekedési utak mentén – amennyiben azokat érintik az aktuális munkák – figyelmeztető táblákat helyez el a balesetek elkerülése érdekében. De ne csak a táblákat figyeljük, hallgassunk a fülünkre is! Minden esetben a kijelölt turistautakon közlekedjünk, és ha lehet, ne térjünk le azokról.

A téli időjárás fokozott óvatosságot igényel még a tapasztalt erdőjáróktól is. A kilátók lépcsője, az erdei hidak pallója, járófelülete lefagyhat, ezért csúszóssá válhatnak. Az ónos eső jegével vagy a vastag zúzmarával fedett fák ágai is balesetveszélyesek: a csapadék súlyától könnyen letörhetnek. Ilyenkor életveszélyes az erdőben tartózkodni, a téli munkálatokkal is leállnak ebben az időszakban. Az erdész szakemberek felhívják a figyelmet a tűzrakási szabályok betartására is: bár télen nincs tűzgyújtási tilalom az erdőkben, de akkor is csak a kijelölt helyeken szabad tüzet gyújtani, és azt távozás előtt el kell oltani.

A másik „veszélyes üzem” a téli erdőben a vadászat. A novembertől január végéig tartó időszakban zajlanak a hajtó- és terelővadászatok a vadászterületeken, ezért az illetékes erdőgazdaság átmeneti erdőlátogatási korlátozást rendelhet el az érintett területeken. A társas vadászatok helyszínével, időpontjával kapcsolatban a www.mecsekerdo.hu honlapon olvashatók információk. A Mecsekerdő Zrt. működési területén más vadásztársaságok is gazdálkodnak, ezért a vadászatokról mindenképpen tájékozódjanak a Vadászati Hatóságnál! A vadászatok fontos részét képezik a természetvédelmi, gazdálkodási és szakmai szempontok szerint készített üzemtervekben előírt állományszabályozásnak.

A társas vadászatok szervezése igen nagy körültekintést és komoly előkészületeket igényel, de a vadászatok pontos helyszíne az időjárási körülmények függvényében még az utolsó pillanatig változhat, így azokat erdőrészlet szintjén nem lehetséges előre lehatárolni. Az érintett területekre vezető főbb erdei és turistautak mentén a vadászatra jogosult figyelmeztető táblákat helyez ki.

Amennyiben valaki a tájékoztatás ellenére mégis a vadászat helyszínére téved, nagyon fontos, hogy feltűnő jelzést adjon magáról, és mielőbb válasszon kerülő utat. A vadgazdálkodók hagyományaikat ápoló emberek, akik a természettel, annak védelmével összhangban folytatnak vadgazdálkodást, és a nem vadászok érdekeit, igényeit is figyelembe veszik munkájuk során.

Ünnepi ajándék karácsonyfák

Ahogy több évtizede minden évben, karácsony közeledtével idén is fenyőfát adományoz rászoruló családoknak, szervezeteknek, intézményeknek, egyházaknak a Mecsekerdő Zrt. A megajándékozottak között iskolák, hivatalok, egészségügyi intézmények, alapítványok, egyesületek is szerepelnek, amelyek főként a közösségi terekben állítják fel a fákat, hogy ezzel is meghitt pillanatokat, örömet szerezzenek a hozzájuk betérőknek. A Mecsekerdő Zrt. felelősségteljes erdőgazdálkodóként a fákat nem az erdőből vágja ki, hanem kimondottan erre a célra létesített karácsonyfatelepeken termeli.

Idén december 9-én érkezett meg az első ajándék fenyőfa az erdőgazdaság adományaként a pécsi Köztársaság téren megrendezett Madárkarácsony ünnepségre. A Mecsekerdő Zrt. a korábbi évek hagyományát folytatva idén is adományozott fenyőfákat a Pécsi Egyházmegyének. Ebben az évben összesen mintegy 40 db 1,5–3 méter magas fa jutott, a püspöki palota és a turisztikai helyszínek mellett templomokba, plébániákra is kerülnek fák.

A karácsonyfa-állítás hagyománya a 16. századból származik, a mai Németország területén élő keresztények díszítettek először fenyőfákat karácsony ünnepére. Magyarországra bécsi közvetítéssel érkezett meg ez a szokás a 19. században. Az első magyar karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz állította 1824-ben. A gyertyákkal való díszítés ötletét pedig Luther Márton nevéhez köti a legenda, aki egy téli estén meglátta a fenyőfákon keresztül a csillagok fényeit. A csillagokat jelképező gyertyafénnyel emlékeztette szeretteit arra, hogy a Megváltó is az égből érkezik hozzánk.

Az adventi várakozás időszakában és karácsonykor emlékezzünk tehát mi is erre: a Pécsi Egyházmegye híveit több helyszínen (például a székesegyházban) várják a feldíszített fák.

Címkék#pr-cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!