Hodeida

2018.03.31. 20:01

Lángok emésztettek fel több raktárnyi segélyszállítmányt

Lángok martalékává vált több raktárnyi segélyszállítmány szombaton a nyugat-jemeni Hodeida kikötőjében - közölték a síita húszi lázadók uralta város kikötőjének munkásai.

Yemeni workers evacuate food bags as fire engulfs the United Nations' World Food Programme's (WFP) warehouse in the coastal town of Hodeida on March 31, 2018. / AFP PHOTO / ABDO HYDER

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Abdo Hyder

A raktárakban élelmiszert és főzéshez használatos tüzelőanyagot tároltak, valamint a polgárháború menekültjeinek szánt több százezer matracot. A helyszínre kiérkezett tűzoltók legfrissebb értesülések szerint még mindig a lángok eloltásával vannak elfoglalva.

A tüzet feltehetően rövidzárlat okozhatta.

A Reuters brit hírügynökség birtokába jutott videofelvételeken a sűrű füstöt lehetett látni a létesítmény felett.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) egyik munkatársa a Reutersnak megerősítette: „A tűzben nagy mennyiségű üzemanyag, humanitárius segély és élelem semmisült meg”. Hozzáfűzte, vizsgálatot indítanak az eset feltárására.

Hodeida kikötője létfontosságú a segélyszállítmányok eljuttatása szempontjából, ezen a kikötőn keresztül jut be az élelmiszerszállítmányok körülbelül 70 százaléka a polgárháború pusztította Jemenbe.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A síita lázadók 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányt légierővel segítő arab koalíció.

Az ENSZ szerint a jemeniek háromnegyede, vagyis mintegy 22 millió civil szorul segélyre.

Borítókép: mentik, ami menthető

AFP PHOTO / Abdo Hyder

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!