Ég és föld között

2018.04.08. 08:00

Huszonhat év után újra működik a szarajevói lanovka

A kabinos drótkötélpályát jórészt magánadományokból építették újjá Edmond Offerman biztatására, aki 4 millió dollárral támogatta a munkálatokat.

Huszonhat év után újra működik a délszláv háborúban lerombolt szarajevói lanovka, amely a bosnyák főváros fölötti kirándulóhelyre, a festői Trebevic-hegyre szállítja az utasokat.

A legendás drótkötélpályát 1959-ben adták át, és annak idején Szarajevó egyike volt a világ azon kevés városainak, amelyeknek központjából 10 perc alatt el lehetett jutni egy fenyvesbe.

A lanovkát 1992-ben állították le, miután a szerb ostromlók – a háború első áldozataként – megölték a létesítmény őrét, Ramo Bibert, akiről most a magaslati végállomást elnevezték.

A kabinos drótkötélpályát jórészt magánadományokból építették újjá Edmond Offerman holland származású amerikai orvos biztatására, aki személyesen 4 millió dollárral támogatta az újraindítást bosnyák származású felesége hatására.

Az újra üzemelő lanovka a szarajevói újjáépítés utolsó nagy szimbóluma a nemzeti könyvtár mellett, a 20 millió bosnyák márkás (3,2 milliárd forint) beruházás pedig az egyik legnagyobb projekt a háború óta.

A 33 kabinnal üzemelő felvonó csaknem 600 méteres szintkülönbséget leküzdve, hét perc alatt viszi fel az utasokat a Trebevicre, amely az 1984-es téli olimpia egyik helyszíne volt.

A helyiek hat bosnyák márkáért, külföldiek 20 márkáért (kb. 3200 forint) vehetik igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!