Állatmentés

2018.10.03. 23:15

Macskatáptól erősödnek az elárvult sünik

Madárvédők vették oltalmukba a kőszegi arborétum környékén összegyűjtött árva tüskés hátúakat, hogy sünóvodában készítsék fel őket a téli időszakra.

Erdők közelében, kertvárosokban ősszel mindennapos látvány az apró lábait szedő sün. Ezek a rovarevők ugyanis ilyenkor különösen aktívak, mivel a tél beállta előtt fel kell tölteniük a szervezetüket, majd búvóhelyet kell találniuk maguknak. Lázas iparkodásuk gyakran sodorja veszélybe őket, így sok utód marad árván. Ha szerencséjük van a kicsiknek, állatmentők sietnek a segítségükre. Kőszegen így kerültek sünök a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontba, ahol ideiglenesen a madárvédők nyújtanak szállást nekik. Idén megtelt a sünóvoda.

– Minden évben érkeznek hozzánk elárvult sünök, de az idén szokatlanul nagy számú csapat, tizennégy kis sün került a mentőközpontunkba – mesélte a Borsnak Erdő-Tóth Zsófia madárgondozó, ideiglenes óvónő.

Az ideiglenességet valamennyien hangsúlyozzák, a cél ugyanis az, hogy a felerősödött állatokat visszaengedjék a természetbe, hogy ott teleljenek át. Arra törekszenek, hogy a lehető legkevésbé szokjanak hozzá az emberekhez, ezért látogatók nem kerülhetnek a közelükbe, és nevet sem adtak az árváknak, hogy ne alakuljon ki kötődés. Csak annyi időt töltenek velük, amennyi a táplálásukhoz feltétlenül szükséges.

Az óvodások hamarosan elballagnak, lassan már a kiscsoportosok – amelyeket eleinte tejjel kellett táplálni – is macskatápot kapnak, és elég erősek ahhoz, hogy téli álomban átvészeljék a zimankós hónapokat.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!