több százan vesztek oda

2019.03.24. 07:07

Sok holttest bukkanhat elő a Himalájában az olvadó hó miatt

A Mount Everesten dolgozó expedíciószervezők egyre jobban aggódnak amiatt, mit hoz a tavasz.

Forrás: Shutterstock

Aggasztja a nepáli expedíciószervezőket, hogy a népszerű tavaszi mászószezon közeledtével egyre több holttest kerülhet elő az olvadó hó alól a Mount Everesten (Csomolungma).

A szervezőirodák egyesületének elnöke, Damber Paradzsuli egy csütörtöki nyilatkozatában felajánlotta a szervezők segítségét a holttestek lehozatalához, de világossá tette, hogy ehhez szükségük van a kormány engedélyére.

A világ legmagasabb hegyén áprilistól májusig tart mászószezon, a legtöbb holttest a szezon vége felé bukkan fel az olvadó hó alól.

A legtöbben magassági betegségben halnak meg vagy a mélybe zuhanva vesztik életüket a Mount Everesten. A magasabban fekvő táborokból le sem hozzák a holtakat, mert túl körülményes és költséges a holttestek levitele.

A Csomolungmát máig mintegy 5 ezer ember mászta meg. Több mint négyszázan odavesztek a világ legmagasabb pontjának meghódítására tett kísérlet közben, mintegy 200 ember holtteste még mindig valahol a hó alatt hever.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!