szűkülő élettér

2020.09.06. 07:12

Mérgező növények okozhatták a zimbabwei elefántpusztulást

A száraz évszakban szűkösen áll rendelkezésre élelem a túlnépesedett elefántpopuláció számára, ezért a fiatal állatok, amelyek nem érik el a fák lombkoronáját, hajlamosak megenni bármit, amit találnak.

African Elephants, herd, Hwange national park, Zimbabwe / (Loxodonta africana) | usage worldwide

Forrás: AFP/Arco Images GmbH/dpa

Fotó: Wisniewski, W

Mérgező növények okozta baktériumfertőzés miatt pusztulhatott el az a 11 fiatal elefánt, amelyet a múlt héten találtak holtan Zimbabwéban a Hwange Nemzeti Park és a Viktória-vízesés közötti Pandamasue erdőben – közölte kedden a Zimparks, a zimbabwei nemzeti park- és vadvédelmi hatóság.

Az illetékesek eleinte attól tartottak, hogy vadorzók mérgezték meg ciánnal vagy lépfenével az állatokat, ám az elefánttetemeket az agyarakkal együtt találták meg a legjelentősebb zimbabwei nemzeti park közelében, márpedig az orvvadászok magukkal vitték volna az értékes zsákmányt, így a bűncselekmény lehetőségét kizárták a hatóságok.

A száraz évszakban, mint amilyen a mostani is, szűkösen áll rendelkezésre élelem a túlnépesedett elefántpopuláció számára, ezért a fiatal állatok, amelyek nem érik el a fák lombkoronáját, hajlamosak megenni bármit, amit találnak, köztük esetlegesen mérgező növényeket is – mondta Tinashe Farawo, a Zimparks szóvivője.

Columbus Chaitezvi, a Zimparks főállatorvosa szerint az előzetes laboratóriumi eredmények arra utalnak, hogy az elefántok élelem keresése közben kaptak el valamilyen halálos baktériumfertőzést, de még nem tudják, hogy milyen baktérium fertőzhette meg őket.

Júniusban a szomszédos Botswanában, az Okavango-folyó deltájában is holtan találtak csaknem 300 elefántot, azok sokáig tisztázatlan halálát végül természetes toxinoknak tulajdonították. Egyelőre vizsgálják, hogy lehet-e összefüggés a két országban észlelt tömeges elefántpusztulás között.

Botswanában él a legtöbb afrikai elefánt, mintegy 156 ezer, a második legnagyobb – 85 ezresre becsült – populációval Zimbabwe rendelkezik. Szakemberek szerint Zimbabwe valójában csak 45-50 ezer elefántnak tudna életteret biztosítani. Az országban tavaly legalább 200 ormányos halt éhen vagy szomjan.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!