998 karátos

2020.11.12. 12:36

Minden idők egyik legnagyobb gyémántját találták meg

A kanadai Lucara Diamond nevű vállalat bejelentette, hogy a botswanai Karowe-bányából rekordnagyságú, 998 karátos fehér gyémántot emeltek ki.

Forrás: origo

A kanadai Lucara Diamond nevű vállalat most megtalált gyémántja

a világ öt legnagyobb valaha felszínre került köve közé tartozik.

A hatalmas gyémántot egészen biztosan több darabra kell vágni, és csak utána lehet értékesíthető drágakövekké csiszolni a kisebb részeket – írja az Origo.

A vállalatnál elmondták, erre valószínűleg egy antwerpeni partnerükkel együttműködésben kerül sor. Antwerpen városa a gyémántkereskedelem egyik globális központja, több nagy múltú kereskedőházzal és nagy szakértelem birtokában lévő gyémántmanufaktúrával.

A Lucara karowei bányája egyébként jó ideje ismert óriási köveiről. 2015-ben innen került elő a Lesedi La Rona, amely később 53 millió dollárért talált gazdára, a 813 karátos Constellation nevű gyémántért 63 millió dollárt adtak. A Lucara tavaly bejelentett egy elképesztő nagyságú, 1758 karátos leletet is, bár ennek minősége nem volt homogén, így több darabra vágva sem készíthetők abból olyan értékes kövek, mint más, egyenletes minőségű nagyobb darabokból.

A világon eddig megtalált legnagyobb gyémánt a 3106 karátos Cullinan volt, amely 1905-ben, Dél-Afrikában, Pretoria közelében került elő.

Több darabra vágták, amelyek közül a két legnagyobb – Afrika Nagy Csillaga és Afrika Kis Csillaga – a brit koronaékszereket díszíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!