környezetszennyezés

2020.12.09. 23:29

Lassabban fejlődnek a flamingók a folyótorkolatokban felhalmozódó nehézfémek miatt

Az állatok bélflóráját károsítja a táplálékul szolgáló algákkal felvett túl sok szelén, ami rontja az immunrendszer működését.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Vera Larina

Az Ulmi Egyetem szakértői szerint az állatok bélflóráját károsítja a táplálékul szolgáló algákkal felvett túl sok szelén. Az ólommal, higannyal vagy szelénnel terhelt flamingófiókák viszonylag kis súlyúak méretükhöz képest – közölték a tudósok a Science of the Total Environment című tudományos lapban megjelent munkájukban.

„A bélflóra mikrobiális összetétele nemcsak a tápanyagfelvétel és az anyagcsere miatt fontos, hanem nagy befolyást gyakorol az immunrendszer teljesítőképességére is” – írja Mark Gillingham, a tanulmány vezető szerzője.

Spanyolország és Franciaország déli részének rózsásflamingó-populációit (Phoenicopterus roseus) vizsgálták a kutatók. Voltak közöttük károsanyagokkal súlyosan terhelt vizes területek, mint az andalúziai Odiel folyó mocsarai és kevésbé terhelt vidékek, mint a dél-franciaországi Aigues-Mortes lagúnái a nyugati Rhone-deltában.

A tudósok szerint a folyókban lévő szennyezőanyagok az üledékkel együtt a torkolatvidéken rakódnak le. A flamingók a tápláléklánc révén magas koncentrációban viszik be ezeket szervezetükbe.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!