mi ez?

2021.06.14. 16:30

Hunyorgó óriáscsillagot fedeztek fel a Tejútrendszer központjában

A Nap tömegénél százszor nagyobb, hunyorgó óriáscsillagot talált a tejútrendszer központjában egy nemzetközi csillagászcsoport.

EMBARGOED UNTIL 11 DECEMBER 2009 1130GMT//RESTRICTED TO EDITORIAL USE Picture released by ESO, the European Southern Observatory on December 10, 2009 showing a picture taken by a new telescope — VISTA (the Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy).VISTA is the latest telescope to be added to ESO’s Paranal Observatory in the Atacama Desert of northern Chile. It is housed on the peak adjacent to the one hosting the ESO Very Large Telescope (VLT) and shares the same exceptional observing conditions. VISTA’s main mirror is 4.1 metres across and is the most highly curved mirror of this size and quality ever made — its deviations from a perfect surface are less than a few thousandths of the thickness of a human hair — and its construction and polishing presented formidable challenges.At the heart of VISTA is a 3-tonne camera containing 16 special detectors sensitive to infrared light, with a combined total of 67 million pixels. Observing at wavelengths longer than those visible with the human eye allows VISTA to study objects that are otherwise impossible to see in visible light because they are either too cool, obscured by dust clouds or because they are so far away that their light has been stretched beyond the visible range by the expansion of the Universe AFP PHOTO ESO/HO (Photo by HO / ESO / AFP)

Forrás: HO / ESO / AFP

Fotó: AFP

Teleszkópos megfigyeléseik szerint a 25 ezer fényévre lévő hatalmas csillag fénye 97 százalékkal elhalványul pár száz nap alatt, majd lassan visszatér eredeti fényessége.

A váratlan és drámai elsötétedést valószínűleg egy keringő bolygó vagy egy olyan társcsillag okozhatja, amely körül nem átlátszó porkorong van és amely elhalad az óriáscsillag előtt, akadályozva, hogy annak fénye eljusson a Földre – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

Az óriáscsillag „hirtelen előtűnt valahonnan” – mondta Leigh Smith, a Cambridge-i Egyetem Csillagászati Intézetének kutatója a hirtelen elhalványuló csillagról. 2012 elején kezdett el halványulni és az év áprilisára szinte teljesen eltűnt, majd száz nap múlva újra látható volt a fénye.

A Chilében lévő Európai Déli Obszervatórium Vista távcsövével gyűjtött adatokban bukkantak rá a rejtélyes csillagra a csillagászok.

Amikor a tudósok változó csillagot találnak, amely nem illik semmilyen elfogadott kategóriába, WIT – what it this (mi ez) – objektumnak nevezik el.

Új felfedezésük a VVV-WIT-09 nevet kapta.

Mivel az óriáscsillag a galaxis egy nagyon sűrű térségében van, a kutatók arra is gondoltak, hogy esetleg egy ismeretlen sötét objektum kóborolhat előtte. Szimulációk szerint ez igen valószínűtlen, jóval valószínűbb az, hogy a VVV-WIT-08 képét eltakarta a teleszkóp elől egy keringő bolygó porkorongja vagy egy másik csillag került elé.

A Királyi Csillagászati Társaság folyóiratában közzétett számításaik azt jelzik, hogy a korong megdőlt, ezért a Földről ellipszisformájúnak látszik, és hatalmas lehet, sugara legalább negyed akkora, mint a Föld és a Nap közötti távolság.

Nem ez az első hunyorgó csillag, amelyet felfedeztek csillagászok.

Egy hatalmas porkorong elhalványítja az Epsilon Aurigae óriáscsillagot mintegy 50 százalékkal 27 évente. Egy másik csillag, a TYC 2505-672-1 egy kettősrendszer része, amelyet a társcsillaga körüli korong minden 69 évben elhalványít.

Nem tudni, hogy a VVV-WIT-08 mikor fog újra elhalványulni, a csillagászok úgy vélik, hogy valamikor a következő 20-200 évben. Két másik hunyorgó csillagot is felfedeztek közelében, de ezekről kevés adatuk van a kutatóknak.

Borítókép: Az Európai Déli Obszervatóriumban felszerelt Vista távcső 2009-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!