X-Press Pearl

2021.06.04. 13:29

Srí Lanka: komoly környezeti katasztrófa várható

A lakosságot figyelmeztették, ne nyúljon a mérgező anyagot tartalmazó hulladékhoz.

Colombo, 2021. június 3. Szennyezõdéstõl tisztítják meg a partot védõfelszerelést viselõ haditengerészek a Srí Lanka-i fõvárostól, Colombótól északra 2021. június 2-án. A szennyezõdés a szingapúri bejegyzésû, salétromsavat és egyéb veszélyes vegyi anyagokat szállító MV X-Press Pearl teherhajóról került a tengerbe, amely május 20-án kigyulladt, majd június 2-án süllyedni kezdett. MTI/EPA/Csamila Karunarathne

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Csamila Karunarathne

Súlyos környezeti katasztrófára lehet számítani azután, hogy a múlt héten kigyulladt a Srí Lanka-i Colombo partjainál az X-Press Pearl szingapúri felségjelű, veszélyes vegyi anyagokat szállító hajó – közölte pénteken a Srí Lanka-i Tengerikörnyezet-védelmi Hatóság (MEPA).

Ternej Pradíp Kumára, a MEPA vezetője elmondta: a haditengerészet jelenleg is próbálja eloltani a lángokat, a hulladék nagy részét pedig partra mosta a tenger. Jelenleg mintegy ezren dolgoznak a hulladék eltakarításán, a következő napokban pedig további személyek csatlakoznak hozzájuk.

A lakosságot figyelmeztették: ne nyúljon a mérgező anyagot tartalmazó hulladékhoz.

Kumára közölte továbbá, hogy szakértői bizottságot állítottak fel a környezeti kár felmérésére és a lehetséges szennyezés kivizsgálására.

Nálaka Godahéva városfejlesztésért és partvédelemért felelős államminiszter pénteken a médiának nyilatkozva elmondta: a szennyezés miatt a helyi tengeri élővilág jelentős része pusztult el, a következő napokban pedig további környezeti katasztrófa nyomaira bukkanhatnak.

A haditengerészet pénteken közölte, hogy továbbra is próbálják megfékezni a lángokat a hajón. Hozzátették: minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák a hajó elsüllyedését, de olajszennyezésnek egyelőre nem látták jelét.

Az X-Press Pearl nevű hajó május 15-én hajózott ki a nyugat-indiai Hazíra kikötőjéből, fedélzetén 1486 konténernyi salétromsavval és egyéb vegyi anyagokkal, és május 20-án, Colombo partjainál adott le vészjelzést.

Borítókép: Szennyeződéstől tisztítják meg a partot védőfelszerelést viselő haditengerészek a Srí Lanka-i fővárostól, Colombótól északra 2021. június 2-án. A szennyeződés a szingapúri bejegyzésű, salétromsavat és egyéb veszélyes vegyi anyagokat szállító MV X-Press Pearl teherhajóról került a tengerbe, amely május 20-án kigyulladt, majd június 2-án süllyedni kezdett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!