Cenzúra

2021.07.26. 18:32

Betiltották a gyerekek nemváltoztatásának veszélyeiről szóló könyvet

Megijedtek az LMBTQ-propagandától az Egyesült Államokban, nem engedték megjelenni a transzellenesként értelmezett könyvet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A könyvet betiltó Amerikai Könyvkereskedők Egyesülete (ABA) elvileg a szólásszabadságért harcol, de az elmúlt hónapok eseménye után úgy tűnik, változtatott az álláspontján. Az Origo cikke szerint az intézmény ugyanis először betiltotta a Wall Street Journal újságírójának, Abigail Shriernek a Visszafordíthatatlan károk: A transzőrület elcsábítja a lányainkat című könyvének a forgalmazását. Később pedig majdnem 750 könyvesbolttól kért bocsánatot az egyesület, amiért korábban népszerűsítette a nemváltás veszélyeire figyelmeztető művet.

Abigail Shrier aktuális kötete az egyesület júliusi könyvajánlójában még szerepelt, azonban néhány kritikus Twitter-bejegyzés után az ABA egyből bocsánatot kért vétkéért, hogy népszerűsítette a kiskorúak nemváltoztatásának veszélyeiről szóló könyvet. Az egyesület bocsánatkérésében szörnyű és megbocsáthatatlan hibának nevezte a transzellenes könyv ajánlását, mivel annak tartalma súlyosan szembemegy az ABA céljaival és értékrendjével.

„Szörnyen sajnáljuk, hogy transznemű (transzgender) tagjainknak ilyen nagy fájdalmat okoztunk. Emellett szeretnénk bocsánatot kérni az LGBTQIA+ közösségtől és a nagyobb könyvkereskedőktől is. De tudjuk, hogy a bocsánatkérés nem elég. Ezért elindítunk egy kritikus párbeszédet arról, hogyan tudnánk még jobban orvosolni azt a súlyos kárt, amit okoztunk„ – írja közleményében az egyesület.

Az ABA bocsánatkérése azonban valóban nem volt elegendő az LMBTQ-aktivisták számára, többen követelték tőlük. Elégtételként azt kérték az egyesülettől, hogy ingyenesen népszerűsítsék transzneműek könyveit.

Mi történt mindeközben a háttérben?

Abigail Shrier könyvének tartalmát tekintve inkább azzal okozott súlyos kárt az egyesület, hogy eltávolította és hibának nevezte a könyv népszerűsítését. A mű ugyanis amellett, hogy rámutat, miért káros a nemváltoztatás népszerűsítése, segítséget nyújt a gender diszfóriával küzdő gyerekeknek és szüleiknek is.

A Danube Institute egyik vendégkutatója, az American Conservative főszerkesztője, Rod Dreher az esetre reagáló véleménycikkében felhívta a figyelmet az egyesület képmutatására, amely szerint az ABA támogatja az 1982-ban indult, igazságtalanul betiltott könyvekért harcoló Banned Books Week kampányt. Dreher rámutatott továbbá az ABA kettős mércéjére is, amelynek megfelelően egyesület csak a baloldali igazságtalanul betiltott könyvek mellett áll ki, a konzervatív, jobboldali könyveket viszont maga is betiltatja és cenzúrázza.

Miről szól valójában a könyv?

Shrier könyvében felhívja a figyelmet arra, hogy a gender diszfóriával küzdő kislányok és tinédzserek többsége LMBTQ-influenszerek és tartalmaik hatására kezdi el megváltoztatni nemét. Az átalakításhoz pedig az Egyesült Államokban már nem is szükséges komolyabb orvosi engedély. Shrier továbbá utalt arra az aggasztó statisztikára is, amely szerint az Egyesült Államokban a tinédzserek körében a nemváltoztató műtétek száma 2018-ban 4400 százalékkal nőtt.

Ahogy azt az Origo is megírta a Danube Institute-ra hivatkozva, a nemváltoztató beavatkozások súlyosan veszélyeztetik a gyerekek és tinédzserek egészségét, valamint valóban visszafordíthatatlan károkat tudnak okozni. Ausztráliában például egy magát fiúnak érző 15 éves kislány röviddel a hormongátló injekció beadatása után korai klimaxon esett át.

A könyvre való hisztérikus reakció tehát egyet jelent azzal a törekvéssel, hogy ne lehessen írni vagy beszélni arról, milyen súlyos egészségügyi problémákat tudnak okozni a korai nemváltoztató beavatkozások. A Daily Wire cikke továbbá arról is beszámolt, hogy Shrier könyvét nemcsak az említett az Amerikai Könyvkereskedők Egyesülete tiltotta be, hanem az LMBTQ-aktivisták kritikái miatt tavaly a Target és a Walmart üzletlánc is visszavonta a könyv árusítását. Az aktivisták azonban teljesen be akarják tiltatni a könyvet, így jelenleg azért harcolnak, hogy már az Amazon se árusítsa.

Felszólalt viszont Shrier védelmében többek közt a Danube Institute korábbi vendégkutatója, a brit Spectator újságírója, Douglas Murray is. Elmondta, szerinte a Visszafordíthatatlan károk nem egy transzellenes könyv, az ABA pedig szégyellheti magát, hogy csatlakozott azokhoz, akiknek a célja, hogy elhallgattassa, megszégyenítse és kirekessze a más véleménnyel rendelkező írókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!