Sztárvendég

2021.09.08. 16:50

Részt vesz a jövőfesztiválon a Magyar Zene Háza tervezője is!

Brain Bar rendezvényén Sou Fujimoto japán építész is csatlakozik a panelbeszélgetéshez, amely a jövő városairól szól.

Forrás: Brain Bar

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

A Brain Bar legfrissebb kiadását a Millenáris Parkban rendezik meg. A csütörtöki, Hogyan tervezhetünk élhető városokat a jövő számára? címet viselő panelbeszélgetésen pedig részt vesz a japán sztárépítész, Sou Fujimoto is, aki a Budapesten épülő Magyar Zene Háza tervezője. Az esemény 15 órától élőben követhető lesz a Brain Bar YouTube-csatornáján.

A beszélgetés résztvevői lesznek továbbá Lasma Ivaska, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, vagyis a MOME innovációs igazgatója, Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Roman Sysel, a Bolt regionális menedzsere.

Sou Fujimoto a beszélgetés keretében igazi kulisszatitkokat is megoszt majd a Liget Budapest Projekt részeként 2021 végére megépülő Magyar Zene Házáról, amelyet magyar partnerével, a M-Teampannonnal tervezett.

A nemzetközi zsűrit lenyűgözték a tervek

A Magyar Zene Háza tervezésére 2014 őszén kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázatra 168 pályamű érkezett a világ minden tájáról. Sou Fujimoto terve kiemelkedett a mezőnyből, a nemzetközi zsűri többek között az épület könnyed megjelenését és a parkkal való harmonikus kapcsolódását méltatta. A tervezéskor ugyanis a sztárépítész szinte teljesen áttetsző, környezetbarát épület létrehozására törekedett, hogy átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között.

Az épület rendhagyó formája mögött különleges mérnöki megoldások is meghúzódnak.

A homlokzati üvegfal, amely Európa legnagyobb egybefüggő üvegfelülete, 94 darab egyedileg gyártott üvegpanelből áll, amelyek az épület egyes szakaszain elérik a négy emeletnyi, közel 12 méteres magasságot. Az épület másik ikonikus jellemzője az organikus tetőszerkezet.

Sou Fujimoto a kezdetektől kiemelt figyelemmel kíséri a kivitelezést. Amíg a járványhelyzet megengedte, rendszeresen utazott Budapestre, hogy személyesen is ellenőrizze a munkafolyamatokat és tanácsaival segítse a magyar szakembereket. A Magyar Zene Háza megnyitójára szintén feltett szándéka a fővárosba utazni a japán építésznek.

Az építész sikerei egymást követték

Sou Fujimoto Hokkaidón született 1971-ben. A Tokiói Egyetem műszaki karán 1994-ben szerzett építészeti diplomát, majd 2000-ben megalapította saját irodáját Sou Fujimoto Architects néven. Az első, hazájában aratott sikereket külföldi megkeresések és feladatok követték. Így az építész másfél évtized alatt Japán első számú építészei közé került, valamint az Illinois-i Egyetem műszaki karának professzora lett.

Primitive Future című könyve az év legsikeresebb építészeti kötete volt 2008-ban.

A legjelentősebb épületek, amelyek az építész nevéhez fűződnek, Tokióban a Muszasino Művészeti Egyetem Múzeuma és Könyvtára, valamint a japán divat Future Beauty kiállítótere a londoni Barbicanben.

Továbbá Sou Fujimoto a 2012-es Velencei Építészeti Biennálén az Arany Oroszlán-díjas japán pavilon munkatársa volt, 2011-ben pedig megosztott első díjat nyert a belgrádi Beton Hala Waterfront Centre kulturális központ tervezésére kiírt nemzetközi pályázaton. Ezenkívül 2013-ban meghívták a londoni Serpentine-pavilon tervezésére, 2010-ben elnyerte a Rice Design Alliance Prize-t és a Wallpaper magazin Design Díját 2009-ben, valamint 2008-ban a World Architectural Festival díját is megkapta magánház kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!