kárpát-medence

2021.10.28. 06:30

20 éve működik a Sapientia egyetem Csíkszeredán (videó)

Húsz évvel ezelőtt, 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara.

Azóta több diák nemzedék végzett itt, ahol a hallgatók ma is örömmel tanulnak – tudhatták meg a köztévé Kárpát-medence című műsora legutóbbi adásának nézői.

– Sapis diáknak lenni életérzés, ami talán nagy szónak hangzik, viszont itt az ember megtapasztalhatja azt, hogy mennyire összetartó a közösség, hogy mennyire segítőkészek az emberek – Vizi Réka hallgató.

– A szívembe lopta magát az első félév során az egyetem, a közösség, a tanárok, egyáltalán az, amit tanulok. Mindig is szerettem az irodalmat, csak korábban nem gondoltam, hogy hivatásszerűen is foglalkoznék vele – tette hozzá Molnár Mónika hallgató.

Október első napjaiban, megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelte a tudományegyetem. Az ünnep alkalom volt a számvetésre, a jövőtervezésre és arra is, hogy elismerjék a diákok és oktatók érdemeit. Máthé István egyetemi docens „Az egyetem kiváló oktatója” díjat kapta.

– 2002-ben kerültem a Sapientia egyetemre, az akkor induló csíksszeredai biomérnöki képzésre, és azóta itt oktatok a Sapientián. Ide köt Csíkszeredához a munkám, és emellett itt alapítottam családot is. Amikor idekerültem az egyetemre, néhány műszert leszámítva üres laborok voltak, és nagyszerű kihívás volt, egyben nehéz feladat is mindezeket megtölteni tartalommal, megszervezni az oktatást kollégáimmal együtt – nyilatkozta Máthé István egyetemi docens.

Létrejöttekor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem nagy hiányt pótolt az erdélyi magyarság életében.

– A jelentősége elsősorban abban áll, hogy létrejött Székelyföld egyeteme. Az akkori fiatal oktatók beiratkoztak doktori képzésekre, fokozatot szereztek. Most, 20 év után elmondhatjuk, hogy több mint 90 főállású oktatónk rendelkezik doktori fokozattal, akik itt élnek Székelyföldön. Jelentős civilszervezeti, politikai, társadalmi, gazdasági tevékenységet is folytatnak. Mondhatjuk, hogy a Sapientia egyetem itt Székelyföldön beágyazódott a társadalomba, szerves kapcsolatokat ápolunk – mutatott rá Lázár Ede dékán.

A jubileumi ünnepre a 2013-ban elkezdett épületfelújítás is befejeződött.

– Sok fiatal és nem csak fiatal számára jelent a Sapientia csíkszeredai kara, épülete olyan érzelmi töltetet, ami hozzá tartozik az identitásunkhoz, a székelységünkhöz – jelentette ki a dékán.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért államtitkár kiemelte, hogy az egyetem alapításáért, fenntartásáért folytatott küzdelem nem volt hiábavaló, hiszen a Sapientia mára megkerülhetetlenné vált.

– A Sapientia Magyar Tudományegyetem az elmúlt 20 évben bizonyította, hogy a létrehozás kiváló gondolat volt. Megérte az a sok-sok küszködés, ami megelőzte. S az elmúlt 20 év is bizonyította, hogy megállta az egyetem a helyét. Egyrészt a román oktatási térben, másrészt – számunkra ez talán még fontosabb – az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási térben – összegezte Potápi Árpád János.

Mostanra a Romániában magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatók egynegyede a Sapientián tanul. A nemzetközi rangsorokban Románia 100 jegyzett egyeteme közül a Sapientia a huszadik hely körül áll rangos állami egyetemeket utasítva maga mögé.

Borító és szövegközi képek: videóból kivágott fotók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!