Hazai ízek

2021.10.27. 17:15

Kiderült, mi lesz a Magyarország étele szakácsverseny kötelező alapanyaga

A Magyarország étele szakácsverseny döntője 2022. március 19-én lesz, a háromfordulós rendezvény fináléjába 12 csapat jut.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A magyar szürke marha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022 szakácsversenyen. A megmérettetés kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez is.

Már 5. alkalommal szervezik meg a szakácsversenyt, amely az elmúlt években fontos szakmai eseménnyé nőtte ki magát.

Nemzeti identitásunk vagy Petőfiről alkotott emlékeink talán az ételek nyelvére is lefordíthatóak – fogalmazott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

A Magyarország étele versenyen szakácspalántáktól profi szakácsokig sokan vesznek részt.

Pleva György, a Nébih igazgatója kiemelte, a jövő évi verseny célja, hogy a kötelező alapanyagnak választott, ásványi és tápanyagban gazdag magyar szürke marha húsának fogyasztását népszerűsítsék.

A magyar szürke marha igazi hungarikum, egyedi termék, de sajnos nem jelenik meg a hétköznapi fogyasztásban.

A szürke marha a 14. és a 19. század között igazi világmárkának számított. Az 1970-es évekre azonban csaknem kipusztult. Ma újra több mint kétszáz tartási helyen van állománya a szilajságáról és ellenálló képességéről ismert állatnak.

Asztalos István, a szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke hozzáfűzte, a versennyel arra is vállalkoztak, hogy 60 év után új magyar ételek szülessenek.

Petőfi Sándor 200 évvel ezelőtt a Kiskunságon született, ahol nemzeti jelképünk, a szarvasmarha is él.

A szürke marha 42 százalékban gyógynövényt fogyaszt, így Asztalos István szerint kiválóan alkalmas arra, hogy ráépítsék a gasztroturizmust.

A verseny résztvevőinek 1500 forintból kell kihozniuk a szürke marha húsát tartalmazó főfogást.

A versenyen induló ételeknek 4 fő elemet kell tartalmazniuk, például ragut és a Naszálytej Tarka vaj termékét. Kötelező továbbá előételként egy szintén szürke marhából készülő húskészítmény prezentálása.

Nagy Géza, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, a verseny egyik előírása alapján nem a nemes húsrészeket fogják használni.

A pörkölt és a gulyás mellett mást is szeretnének látni az asztalon. Olyan ételt várnak, amely könnyen elkészíthető és alacsony alapanyagigényű.

A verseny zsűrijének elnöke Varga Károly, a 48 étterem és a Kígyósi Csárda konyhafőnöke lesz.

Bemutatták a verseny 32 centiméter széles, hivatalos tányérját, amelyet az Alföldi Porcelán Edénygyár Zrt. készített. A Róna fantázia nevű tányéron Petőfi arcképe, a szürke marha és a Kiskunságra jellemző gyógynövények is láthatók.

A szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervezi együttműködésben a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolával. További információk a megmérettetés Facebook-oldalán és honlapján találhatóak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!