Állatvédelem

2021.10.12. 11:45

Lebonthatják a szélturbinákat, mert zavarják a rénszarvasokat

Hosszú pereskedés után döntött a bíróság, érvénytelenítették a szélturbinák működési engedélyét, az elbontásukról pedig még tárgyalnak.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

Az őslakos rénszarvastenyésztők két szélparkkal szemben is pert nyertek Nyugat-Norvégiában. A legfelsőbb bíróság hétfői ítélete szerint érvénytelen a parkok építésére és üzemelésére kiadott engedély, mivel az sérti a számi, vagyis a lapp népcsoport jogait.

A döntés szerint a Fosen régióban lévő, Európa legnagyobb szélturbinafarmjához tartozó Storheia és Roan parkok vétenek az ENSZ polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya ellen is. Eszerint az etnikai kisebbségek tagjaitól nem tagadható meg a jog, hogy saját kulturális hagyományaikat ápolják.

A bíróság szerint a számik védendő kulturális hagyománya a rénszarvasok tradicionális tenyésztése.

A szélturbinák látványa és hangja pedig megzavarja a közelben legelő állatokat, ami veszélyezteti a régi hagyományt.

Egyelőre nem tisztázott, milyen következményei lesznek az ítéletnek. A számik jogi képviselői a döntés alapján követelik 151 szélturbina lebontását, amelyek rénszarvaslegelőkön vagy azok közelében vannak.

Megépítésüket illegálisnak nyilvánították, illegális lenne tovább üzemeltetniük – jelentette ki az állatvédők ügyvédje, Andreas Bronner.

A szélparkok üzemeltetőjét meglepte az ítélet, mivel korábban hivatalos engedélyt kapott az építésre. A Fosen Vind nevű cég közlése szerint a döntésben fontos szerepet játszottak a rénszarvastenyésztők jogai.

Az energiaügyi minisztérium egyelőre tanulmányozza az ítéletet, amely hatással lehet más projektekre is.

A számi népcsoporthoz mintegy 100 ezer ember tartozik, akik Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Oroszországban élnek. A népcsoport jelentős része rénszarvastenyésztésből él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában