Pusztuló élővilág

2021.11.20. 08:45

A teknősfajok több mint fele komoly veszélyben van

A teknősök a világ leginkább veszélyeztetett gerincesei, csak az emberszabásúak vannak nagyobb arányban a veszélyeztetett fajok listáján.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Amerikai, francia, ausztrál és német tudósok készítették el A világ teknősei című atlasz 9. kiadását, amely nemcsak mind a 357 teknősfaj részletes leírását tartalmazza, hanem veszélyeztetettségi állapotukról is képet ad, illetve összehasonlítja jelenlegi és eredeti élőhelyeiket. A Phys.Org tudományos ismeretterjesztő hírportál szerint az atlaszból kiderül, a teknősfajok több mint 50 százaléka veszélyeztetett.

Az atlasz adatai szerint a világ teknősfajainak mintegy felét a kihalás fenyegeti. Ezekre az állatokra jelentős hatással van élőhelyük elvesztése, túlzott befogásuk emberi fogyasztásra és a kisállat-kereskedelem.

171 teknősfaj veszélyeztetett, 5 faj és alfaj már teljesen kihalt.

Különösen érintettek a nagytestű fajok, amelyeknek különlegesek az élőhelyeik. Például valamennyi nagy ázsiai teknősfaj, amely eredetileg a folyók torkolataiban élt, a kihalás szélén áll. Élőhelyeik csökkentek, tojásaikat emberek rabolják el, és a nagytestű állatokat még ma is leölik húsukért – mondta Uwe Fritz, a német Senckenberg Kutatóintézet és Természettudományi Múzeum kutatója.

A tanulmány szerint a teknősök a világ leginkább veszélyeztetett gerincesei, csak az emberszabásúak vannak nagyobb arányban a veszélyeztetett fajok listáján.

Szinte az összes teknősfaj területe drasztikusan csökkent az eredeti élőhelyükkel összehasonlítva.

A Burmában élő Batagur trivittata, a Mianmarban honos Geochelone platynota és a dél-afrikai Psammobates geometricus fajok élőhelyei mintegy 90 százalékkal csökkentek.

Ezek a drámai számok azt jelentik, hogy amilyen gyorsan csak lehet, átfogó védelmet kell biztosítani a teknősöknek. Különben ezek a fajok, amelyek a dinoszauruszok felemelkedésének és kipusztulásának a tanúi voltak, teljesen elvesznek – hangsúlyozta a szakember.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!