Ősi praktika

2021.11.15. 10:25

Meglepő módszerrel védekeztek a másnaposság ellen az ókorban

A bizánci korszak legnagyobb ismert borászatának feltárásakor bukkantak rá az ősi gyógymódra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A másnaposság ellen használhatták az ametisztköves aranygyűrűt, amely egy izraeli ásatáson került elő a bizánci korszak legnagyobb ismert borászatának feltárásakor.

Amir Golani régész a javnei régészeti helyszínen felfedezett ókori ékszerről elmondta, egykor sok erényt tulajdonítottak ennek a kőnek, köztük azt is, hogy viselőjét megvédi az ivás okozta másnaposság kellemetlen hatásaitól.

A gyűrűt egy bortárolásra használt amforaraktár maradványaitól 150 méterre találták meg. Az ásatáson egy 7. századi, vagyis a bizánci kor végére és a korai iszlám időszak kezdetére tehető helyszínt tártak fel, de a régészek szerint a gyűrű még régebbi is lehet.

Ametisztköves aranygyűrűjük már a rómaiaknak is volt, így lehetséges, hogy ez a gyűrű a 3. században a városban élő előkelő elit ékszere volt – idézte a CNN az izraeli régészek közleményét.

Amir Golani megjegyezte, hogy az ametisztköves gyűrűnek vallási vonatkozásai is lehetnek. A Biblia ugyanis a 12 drágakő egyikeként említi az ametisztet, amelyet a templom főpapja ünnepi mellvértjén hordott.

Golani úgy véli, hogy a lila köves, 5,11 gramm súlyú gyűrű egykor egy tehetős személyé volt. Az ékszer viselése státuszt és gazdagot jelzett. Az ilyen gyűrűket férfiak és nők egyaránt hordhatták. Elie Haddad, az ásatás társigazgatója szerint a drága gyűrű az ősi borászat tulajdonosáé, annak magas rangú beosztottjáé vagy egy szerencsétlen látogatóé lehetett, aki leejtette és elveszítette.

A leletről beszámoló livescience.com tudományos ismeretterjesztő portál cikkéből kiderül, hogy az ametiszt szó a görög ametisztosz szóból származik, ami az Amerikai Gemológiai Intézet, vagyis a GIA szerint azt jelenti, hogy nem részeg.

Az ametiszt egy olyan kvarcfajta, amelyet egykor olyan nagyra értékeltek, mint a smaragdot és a rubint, amíg a 19. századi brazíliai nagy lelőhelyek felfedezése olcsóbbá és szélesebb körben hozzáférhetővé tette a drágakövet.

Az ókorban többféle módon védekeztek a másnaposság ellen

Az ókori görögök egy 1900 éves papirusz tanúsága szerint babérlevélből készült nyaklánc viselését javasolták részeg fejfájás gyógymódjaként. Az ókori Mezopotámiában pedig feljegyezték, hogy egy orvos édesgyökér-, leander-, bab-, olaj- és bortinktúrát javasolt abban az esetben, ha az ember erős bort ivott, ami a fejét is megzavarta.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!