Klímaváltozás

2021.12.11. 08:45

Veszélyben vannak az Indiai-óceán nyugati részének korallzátonyai

Az Indiai-óceán nyugati részének korallzátonyait a következő 50 évben teljes összeomlás fenyegeti a tengerek hőmérsékletének emelkedése és a túlhalászás miatt – ezt állapította meg egy tengeri ökoszisztémákról készült úttörő tanulmány.

A Nature Sustainability című folyóiratban hétfőn közzétett kutatás arra figyelmeztet, hogy

az Afrika keleti partvidékén és az olyan szigetországokban, mint Mauritius vagy a Seychelle-szigetek, található korallzátonyok sürgős beavatkozás nélkül elpusztulhatnak.

A kutatók először tudták felmérni az egyes zátonyok állapotát az Indiai-óceán nyugati részén, és megvizsgálták a korallok egészségét fenyegető fő veszélyeket.

Megállapították, hogy a régió valamennyi zátonyát „az ökoszisztéma teljes összeomlása és visszafordíthatatlan károsodása” fenyegeti évtizedeken belül.

Az óceánok felmelegedése miatt egyes korallzátonyok már most is súlyos veszélyben vannak.

David Obura, a kenyai székhelyű óceánkutató intézet, a CORDIO East Africa igazgatója az AFP-nek kifejtette, hogy a régióban nincs olyan hely, ahol a zátonyok teljesen egészségesek lennének, és ez a hanyatlás szerinte folytatódni fog.

A Természetvédelmi Világszövetséggel (IUCN) közösen készített tanulmány csaknem 12 ezer négyzetkilométernyi korallzátonyt vizsgált meg, ami a világon található korallzátonyok mintegy öt százaléka.

A kutatók szerint Mauritius, a Seychelle-szigetek, a Comore-szigetek és Madagaszkár korallzátonyai a leginkább veszélyeztetettek.

A korallzátonyok az óceánfenéknek mindössze 0,2 százalékát borítják, de a tengeri állatok és növények legalább negyedének adnak otthont. Világszerte több százmillió embernek biztosítanak fehérjeforrást, munkát, nyújtanak védelmet a viharoktól és óvják a partokat az eróziótól.

Obura szerint az egészséges korallzátonyok nagyon értékesek, és elvesztésük kettős csapást jelentene: a biológiai sokféleséget és a korallzátonyoktól függő part menti gazdaságokat is sújtaná.

A legnagyobb veszélyt a korallokra az éghajlatváltozás jelenti az Indiai-óceán nyugati részén, ahol a tudósok szerint a tengervíz hőmérséklete gyorsabban emelkedik, mint a Föld más térségeiben.

Az óceánok elnyelik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásából származó többlethő több mint 90 százalékát, ami megvédi a szárazföldet, de a tengeren hosszan tartó hőhullámokat okoz, és ez számos korallfajt sodor veszélybe.

A tanulmány a zátonyok ökoszisztémáit sújtó másik nagy csapásként Afrika keleti partvidékén, Kenyától Dél-Afrikáig a túlhalászást nevezte meg. Obura mindkét kiváltó okkal kapcsolatban azonnali lépéseket sürgetett.

Októberben a korallok egészségét vizsgáló eddigi legnagyobb globális felmérésből kiderült, hogy a dinamitos halászat, a vizek szennyezése, de főként a globális felmelegedés 2009 és 2018 között a világ korallzátonyainak 14 százalékát elpusztította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!