Orvostudomány

2022.01.04. 15:00

Egy magyar kutató megdöbbentő felfedezése: eddig ismeretlen szerv van a fejünkben

Olyan izomréteget találtak az állkapocsban, amely mostanáig rejtve volt a tudósok előtt.

A svájci Bázeli Egyetem kutatói egy eddig figyelmen kívül hagyott izomrétegre bukkantak az alsó állkapocsban, pontosabban állkapcsunk hátsó részén. Mindeddig azt gondoltuk, hogy a rágóizomnak két része van: egy felszíni és egy mély része. Most azonban egy még mélyebb réteget találtak az izomzatban, amely az állkapocs hátsó részénél van, és fontos szerepe van a rágásban - olvasható a Life.hu cikkében.

Az új rétegnek már neve is van: magyarra fordítva a rágóizom koronoid, azaz kampószerű része. Ezt akkor lehet érezni, ha rágás közben a kezünket az állkapcsunk hátsó részéhez nyomjuk.

Dr. Mezey Szilvia, a Bázeli Egyetem Biomedicinális Tanszékének munkatársa is abban a kutatócsoportban dolgozik, amely az új felfedezéssel foglalkozik.

"A rágóizomnak ez a mélyen fekvő szakasza egyértelműen megkülönböztethető a két másik rétegtől, mind lefolyása, mind funkciója tekintetében. Az izomrostok elrendeződése arra utal, hogy ez a réteg részt vesz az alsó állkapocs stabilizálásában. Úgy tűnik továbbá, hogy ez a rágóizom egyetlen olyan része, amely képes az alsó állkapcsot hátrafelé, azaz a fül felé húzni" – mondta a tudós. Dr. Mezey Szilvia és csapata a kutatómunkát tizenkét, a laboratóriumnak adományozott, formaldehidben tartósított emberi fej felboncolásával kezdte. Ezután a felszíni rágóizomzat egyes részeit levágták, felfedve a mély rágóizmot, amelyet szintén eltávolítottak.

A rágóizom kampószerű részét a mély rágóizom alatt fekvő, a járomcsont halántékizom felőli oldaláról hátrafelé, átlósan futó rostjai alapján azonosították. 

A tudósoknál korábbi tanulmányok során már felvetődött a harmadik izom lehetősége, azonban ennek ellenére is csak két rétegre osztották a területet, mert nem tudtak megegyezni egy mindenki által elfogadott felosztásban.

"Az ellentmondásos leírások miatt szerettük volna újra, átfogóan megvizsgálni a rágóizom szerkezetét" – nyilatkozta Jens Christoph Türp, a Bázeli Egyetem Fogorvosi Központjának professzora.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!